Η Βόρεια Κορέα πέρασε νόμο νόμο που της επιτρέπει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα

Και χαρακτηρίζει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείονται οι όποιες διαπραγματεύσεις.
via Associated Press

Νέα κλιμάκωση στον φάκελο του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας: η Πιονγκγιάνγκ υιοθέτησε νόμο που της επιτρέπει να διεξαγάγει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα και χαρακτηρίζει «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείονται διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η είδηση αυτή καταγράφεται με φόντο την ατμόσφαιρα έντασης στις διακορεατικές σχέσεις.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε αριθμό οπλικών δοκιμών-ρεκόρ φέτος, ενώ κατηγορεί τη Σεούλ πως ήταν υπεύθυνη για το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έπληξε το τελευταίο διάστημα τη Βόρεια Κορέα.

Ο νόμος που εγκρίθηκε επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να εξαπολύει προληπτικά πλήγματα με πυρηνικά όπλα, «αυτόματα» και «άμεσα» προκειμένου να εξολοθρευτούν οι εχθρικές δυνάμεις» αν οποιαδήποτε ξένη δύναμη απειλήσει τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το KCNA.

Με αυτό το νέο κείμενο, «το καθεστώς της χώρας μας ως κράτους εφοδιασμένου με πυρηνικά όπλα γίνεται αμετάκλητο», τόνισε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την ίδια πηγή.

Ήδη, τον Ιούλιο, ο κ. Κιμ διεμήνυε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να αναπτύξει» τα πυρηνικά αποτρεπτικά της μέσα σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

«Είναι εντελώς εκτός συζήτησης (για τη Βόρεια Κορέα) να αποκηρύξουμε τα πυρηνικά όπλα και δεν θα υπάρξει αποπυρηνικοποίηση ή διαπραγμάτευση», επέμεινε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του βορειοκορεατικού κοινοβουλίου, πάντα σύμφωνα με το KCNA.

«Κορύφωση του παραλογισμού»

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δοκιμαστικά μεταξύ άλλων φέτος διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), για πρώτη φορά από το 2017.

Αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα πως η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη κατά σειρά.

Το ανεπίλυτο ζήτημα της άρσης των κυρώσεων και του τι ήταν διατεθειμένη να κάνει η Πιονγκγιάνγκ σε αντάλλαγμα αποτέλεσε την αιτία του τερματισμού από το 2019 των διαπραγματεύσεων για τα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Τον περασμένο μήνα, η Σεούλ αναφέρθηκε σε σχέδιο για τη χορήγηση μεγάλου πακέτου βοήθειας στην Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ενέργειας και βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, σε αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν απέρριψε την προσφορά, που χαρακτήρισε «κορύφωση του παραλογισμού».

Ο νέος νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διαβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να αποκτήσει πυρηνική αποτρεπτική ισχύ.

Στα τέλη Αυγούστου, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους από το 2018.

Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος της Νότιας Κορέας στο επίπεδο της ασφάλειας. Περίπου 28.500 αμερικανοί στρατιωτικοί είναι ανεπτυγμένοι στη νοτιοκορεατική επικράτεια.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με εκεχειρία, όχι συμφωνία ειρήνης. Από τεχνική άποψη, η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή