Η Βρετανία καταδικάζει την «απόφαση-παρωδία» για θανατική ποινή στους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους

Για «παραβίαση της συνθής της Γενεύης» κάνει λόγο η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους.
Δύο Βρετανοί πολίτες o Aiden Aslin, αριστερά, και Shaun Pinner, δεξιά, και ο Μαροκινός Saaudun Brahim, στο κέντρο, πίσω από τα κάγκελα σε μια δικαστική αίθουσα στο Ντόνετσκ, στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022.
Δύο Βρετανοί πολίτες o Aiden Aslin, αριστερά, και Shaun Pinner, δεξιά, και ο Μαροκινός Saaudun Brahim, στο κέντρο, πίσω από τα κάγκελα σε μια δικαστική αίθουσα στο Ντόνετσκ, στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2022.
via Associated Press

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας καταδίκασε την Παρασκευή τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν σε δύο Βρετανούς από δικαστήριο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» χαρακτηρίζοντάς την «απόφαση-παρωδία».

«Καταδικάζω απόλυτα την καταδίκη της Έϊντεν Άσλιν και του Σον Πίνερ, τους οποίους κρατούν Ρώσοι πληρεξούσιοι στην ανατολική Ουκρανία», έγραψε στο Twitter. «Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια ψεύτικη δικαστική απόφαση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα».

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε πως είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντμίτρο Κουλέμπα προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες τους για την απελευθέρωση των δύο αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι «σοκαρισμένος» από τις καταδίκες σε θάνατο δύο Βρετανών από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή η Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με το Κίεβο και όχι με τη Ρωσία για να απελευθερωθούν.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το Λονδίνο ανησυχεί βαθιά για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

«Προφανώς ανησυχούμε βαθιά για αυτό. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλίας στρατιώτη και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Επομένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρέτησε στην Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου».

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν οι αυτονομιστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπερασπίστηκε την απόφαση να καταδικαστούν σε θάνατο οι δύο Βρετανοί και ο ένας Μαροκινός που πολέμησαν στην Ουκρανία τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες είχαν διαπράξει εγκλήματα. Το δικαστήριο που εξέδωσε τις ποινές στη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ δεν αναγνωρίζεται διεθνώς

Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, ταξίδεψε στο Κίεβο για να συναντήσει τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, για να συζητήσουν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία.

Ο Γουάλας συναντήθηκε με τον Ρέζνικοφ πρώτα, προτού μιλήσει με τον Ζελένσκι για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει «για την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας καθώς η σύγκρουση εισέρχεται σε διαφορετική φάση», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι τρεις αξιωματούχοι συμφώνησαν να εργαστούν ακόμη πιο στενά για να υποστηρίξουν τον κοινό στόχο τους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να απελευθερωθεί από την παράνομη ρωσική κατοχή.

Συζήτησαν επίσης το εύρος του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης που παρέχει αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, και ποια περαιτέρω υποστήριξη μπορεί να προσφέρει για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Guardian