Ουκρανία: Σε θάνατο καταδικάστηκαν αιχμάλωτοι από τη Βρετανία και το Μαρόκο

Συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής και τους επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών, παρόλο που δηλώνουν εν ενεργεία στρατιώτες.
Twitter

Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία καταδικάστηκαν σε θάνατο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Αϊντεν Ασλιν, 28 ετών και ο Σον Πίνερ, 48 ετών, από τη Βρετανία, μαζί με έναν τρίτο άνδρα, τον Μαροκινό υπήκοο Σαουντούν Μπραχίμ, οδηγήθηκαν σε δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντόνετσκ (ΛΔΝ), η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αντάρτες. Το δικαστήριο δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Οι αιχμάλωτοι καταδικάστηκαν για «μισθοφορικές δραστηριότητες και ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης της ΛΔΝ», σύμφωνα με την κυβέρνηση-μαριονέτα που ίδρυσε η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Και οι δύο Βρετανοί είπαν ότι υπηρετούσαν στους Ουκρανούς πεζοναύτες, κάτι που τους καθιστά εν ενεργεία στρατιώτες και θα έπρεπε να προστατεύονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου. Αλλά τους επιβλήθηκε η θανατική ποινή, με την κατηγορία ότι ήταν «μισθοφόροι».

Ειδικότερα, ο Αϊντεν Άσλιν υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2018, επισημαίνει η ιστότοπος Mediazona. Στην Ουκρανία έμεινε λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αιχμαλωτίσθηκε στα μέσα Απριλίου. Επίσης τότε στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σον Πίνερ, πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού τάγματος της Βρετανίας, που ήταν στην ίδια ταξιαρχία. Οι συγγενείς του Πίνερ επισήμαιναν ότι και ο Πίνερ και ο Άσλιν επίσημα υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση την νομοθεσία και δεν ήσαν μισθοφόροι.

Η Ρωσία πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία για να ασκήσει πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να επιδιώξει ανταλλαγή αιχμαλώτων με Ρώσους στρατιώτες που καταδικάστηκαν για φόνο και άλλα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπάρχει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή στη Ρωσία, αλλά όχι στο έδαφος που καταλαμβάνει στην ανατολική Ουκρανία.

Οσο για τον 21χρονο Μπραχίμ Σαουντούν, έφθασε στην Ουκρανία το 2019, όπου φοιτούσε στη σχολή αεροδυναμικών και διαστημικών τεχνολογιών του πολυτεχνείου του Κιέβου. Πριν ένα χρόνιο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών. Αιχμαλωτίσθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη Βολνοβάχα.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS.

(με πληροφορίες από BBC, Guardian)

Δημοφιλή