Eπιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας με το FBI για hacking προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών

Το SSNDOB, μια διαδικτυακή αγορά, πωλούσε τις προσωπικές πληροφορίες 24 εκατ. ανθρώπων.
Επιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας με το FBI για hacking
Επιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας με το FBI για hacking
TWITTER

Η κυπριακή αστυνομία κατάσχεσε διακομιστές που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη πώληση αριθμών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων προσωπικών πληροφοριών που είχαν υποκλαπεί από 24 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης.

Ο Αρχηγός του Τμήματος Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τέσσερις ιστότοποι καταργήθηκαν μετά από κοινή επιχείρηση με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) και την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS).

«Το FBI διερευνά αδικήματα κλοπής και διάδοσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά δεδομένα, όπου τα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το θέμα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι ιστότοποι SSNDOB Marketplace λειτουργούσαν για χρόνια και απέφεραν έσοδα από πωλήσεις άνω των 19 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το SSNDOB, μια διαδικτυακή αγορά που πούλησε τα ονόματα, τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τις ημερομηνίες γέννησης περίπου 24 εκατομμυρίων Αμερικανών, τέθηκε εκτός σύνδεσης μετά από μια διεθνή επιχείρηση επιβολής του νόμου.

Οι προσωπικές πληροφορίες που παραβιάστηκαν περιελάμβαναν τα ονόματα, τις ημερομηνίες γέννησης και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών των ΗΠΑ.

Τέσσερα domains που φιλοξενούν το market SSNDOB έχουν κατασχεθεί ως μέρος αυτής της επιχείρησης: “ssndob.ws”, “ssndob.vip”, “ssndob.club” και “blackjob.biz”.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «εντοπίστηκε ότι τα δεδομένα αυτά φυλάσσονταν σε τέσσερις ιστοχώρους, στην Κύπρο, όπου, σε συνεργασία με το FBI, και κατόπιν διερεύνησης, έγινε κατορθωτή η διακοπή υπηρεσιών. Η πώληση των δεδομένων αυτών δεν είναι πλέον διαθέσιμη και κατασχέθηκαν όλα τα αναγκαία τεκμήρια».

Ως αποτέλεσμα της έρευνας που διήρκησε έξι μήνες, κατασχέθηκαν οι servers που βρίσκονταν στην Κύπρο και φιλοξενούσαν αυτούς τους ιστοχώρους. Ο διαχειριστής των servers, κάτοικος Κύπρου, συνεργάστηκε πλήρως με την αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ τα ύποπτα πρόσωπα είναι στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ , οι διαχειριστές του SSNDOB διαφημίστηκαν σε εγκληματικά φόρουμ του darkweb. Για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, οι διαχειριστές χρησιμοποίησαν διαδικτυακά ψευδώνυμα για να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, διατηρούσαν διακομιστές σε διάφορες χώρες και απαιτούσαν από τους αγοραστές να χρησιμοποιούν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής όπως το bitcoin.

«Σημαντική η συμβολή, της @Cyprus_Police σε διεθνή επιχείρηση του @FBI, για να τεθεί εκτός σύνδεσης, διαδικτυακή αγορά που πούλησε ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης εκατομμυρίων Αμερικανών. #SSNDOB #Cyprus #cypolice», ανέφερε η ανάρτηση στο Twitter, η οποία συνοδευόταν από δελτίο Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναφερόταν στην υπόθεση και στη συμβολή της κυπριακής Αστυνομίας σε αυτή.

Δημοφιλή