Ν. Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Η Τουρκία επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο στα Κατεχόμενα

O Πρόεδρος Αναστασιάδης προχωρά σε διάβημα στον ΟΗΕ για τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.
POOL New via Reuters

Η Κύπρος θα υποβάλει καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας της Τουρκίας προς τους Τουρκοκύπριους που καταδεικνύει τον «απόλυτο έλεγχο» της Άγκυρας πάνω τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CyBC ότι θα συμπεριλάβει επίσης στην επιστολή διαμαρτυρίας την κίνηση της Τουρκίας να χαρακτηρίσει το μη αναγνωρισμένο, αεροδρόμιο Ερτσάν των Τουρκοκυπρίων ως προορισμό εσωτερικής πτήσης, μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε τουρκικό.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ και στην εκπομπή ”Από Μέρα σε Μέρα”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως στην επιστολή - καταγγελία προς τον ΟΗΕ, θα περιλαμβάνονται οι κινήσεις της Τουρκίας στο αεροδρόμιο της Τύμπου - το οποίο θεωρείται πλέον τουρκικό, και το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας - ψευδοκράτους, μέσω του οποίου καταδεικνύεται ο απόλυτος έλεγχος της Άγκυρας επί των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για εξόφθαλμο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, εκφράζοντας, πάντως, την πεποίθηση ότι παρά τους κινδύνους που υπάρχουν και τις απειλές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε απονενοημένες πράξεις, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Άγκυρα.

Στο μεταξύ Πολλοί φιλελεύθεροι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι τόσο η οικονομική συμφωνία όσο και ο χαρακτηρισμός του αεροδρομίου αποτελούν τα σαφέστερα σημάδια μέχρι τώρα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να προσαρτήσει τελικά τα Κατεχόμενα.

«Θα προχωρήσω ξανά στην καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το αεροδρόμιο που... στην ουσία ενσωματώνεται και θεωρείται τουρκικό αεροδρόμιο», είπε ο Αναστασιάδης. Δεύτερον, το (οικονομικό) πρωτόκολλο καταδεικνύει ξεκάθαρα τον πλήρη έλεγχο της Άγκυρας στους Τουρκοκύπριους».

Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο χαρακτηρισμός στοχεύει να κάνει τις πτήσεις από και προς την κατεχόμενη Κύπρο φθηνότερες.

Αν και τα Κατεχόμενα πάντα εξαρτιόταν από την τουρκική οικονομική βοήθεια, η ειρηνευτική ομάδα United Cyprus Now λέει ότι αυτή η συμφωνία υποχρεώνει τους Τουρκοκύπριους να εισαγάγουν μέτρα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, διευκολύνουν τους Τούρκους πολίτες να αγοράζουν περιουσία και εκχωρεί περισσότερη εξουσία στις θρησκευτικές αρχές.

«Αυτά τα μέτρα αποτελούν άμεση απειλή για τη θέληση, την ταυτότητα, τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και την κληρονομιά των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε η ομάδα.

Ο ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Tουφάν Eρχουρμάν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «πρωτόκολλο για την εγκατάλειψη της βούλησης» των Τουρκοκυπρίων να αυτοκυβερνηθούν.