ΕΕ: Αντιπρόταση επτά χωρών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

H τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την υποχώρησή του μέσα στο μήνα.
|
via Associated Press

Ενόψει της νέας συνόδου κορυφής των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, προκειμένου να συμφωνήσουν για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, επτά ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα καταθέτουν νέα πρόταση στην Κομισιόν, καθώς θεωρούν ότι η υπάρχουσα δεν θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια τους καταναλωτές απέναντι στους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόταση των 7 εστιάζεται σε 3 σημεία:

  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα 160 €).
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG όπως ορίζονται στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη.
  • Δεν υπάρχει καθορισμένη χρονική περίοδος για το ανώτατο όριο.

Οι χώρες προτείνουν επίσης την άρση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου σε σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Στο μεταξύ σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτει στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την υποχώρησή του στα 105 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 17% μέσα στον τελευταίο μήνα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών και της μειωμένης παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα η αγορά είναι περισσότερο εκτεθειμένη στα παιχνίδια κερδοσκοπίας στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

Ποια είναι η πρόταση της Κομισιόν

Η τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

«Η προϋπόθεση δύο συνεχόμενων εβδομάδων με σταθερά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσα θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές» αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται πως τα επίπεδα για την ενεργοποίση είναι τόσο ψηλά που «απέχουν πολύ από την αποτροπή επεισοδίων υπερτιμολόγησης του φυσικού αερίου».

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών στα 264 ευρώ από τα 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Πρότεινε επίσης τη μείωση του χρόνου που θα χρειαζόταν για να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Και αυτές όμως οι προτάσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις φωνές για ουσιαστική αυστηροποίηση του πλαφόν.

Την ίδια ώρα ελλοχεύει και ο κίνδυνος ένα ενδεχόμενο ναυάγιο της συνόδου να αποτελέσει τροχοπέδη για την ενεργοποίηση σειράς άλλων κανονισμών έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών.

Η πρόταση από των «επτά» θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις τιμές το επόμενο διάστημα, κατά τις πηγές του Bloomberg, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ομάδα των 7 ζήτησαν επίσης τα κράτη μέλη και όχι η Επιτροπή να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών θα ανασταλεί λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, ενώ προτείνουν και τη λύση της αυτόματης αναστολής.

Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόταση, ενώ κρίσιμη θα είναι η υποστήριξη της Γαλλίας καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε αυστηρότερο πλαφόν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα