Οι τρεις πυλώνες των ξενοδόχων για τον ελληνικό τουρισμό

Ψηφιακός μετασχηματισμός, βιωσιμότητα και υποδομές, είναι τα χαρακτηριστικά που αλλάζουν το εθνικό μας προϊόν.
ΞΕΕ

Ισως ήταν η μεγαλύτερη, σε όγκο, γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αυτή που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης Ξενία.

Στη 10η συνέλευση, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ, στάθηκε σε τρεις τομείς – πυλώνες του Οδικού Χάρτη για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του ΞΕΕ
ΞΕΕ

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ως προς τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό», δημιουργήθηκε το Capsule T, ένα πραγματικό οικοσύστημα καινοτομίας στο χώρο του τουρισμού. Αφενός για να βοηθήσει τους Έλληνες ξενοδόχους να προχωρήσουν στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους και αφετέρου για να δώσει ευκαιρίες σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι πρότινος αναζητούσαν διέξοδο στο εξωτερικό, προκειμένου να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους.

Για τη «Βιωσιμότητα», επισήμανε ότι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Ειδικά στη συγκυρία των δυσθεώρητων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους. Γι’ αυτό και το Ξ.Ε.Ε. παρεμβαίνει με μελέτες και προτάσεις και εργάζεται συστηματικά για την προώθηση καλών πρακτικών βιωσιμότητας στο ελληνικό ξενοδοχείο.

Για τις «Υποδομές», ο Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι όλα τα μεγάλα ζητούμενα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως ο θεματικός εμπλουτισμός του προϊόντος μας, η αντιμετώπιση της εποχικότητας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και η στόχευση σε ποιοτικότερα κοινά της τουριστικής αγοράς, περνούν μέσα από τις υποδομές. «Το momentum είναι τώρα. Με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ καθίσταται ρεαλιστικό ένα εθνικό σχέδιο υποδομών με τη συνεργασία του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, η επιτυχία της πορείας προς ένα βιώσιμο τουρισμό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα αγκαλιαστεί από την ίδια την κοινωνία, να γίνει η φιλοξενία υπόθεση όλων.

«Αυτό που απαιτείται είναι μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Μια νέα κουλτούρα φιλοξενίας. Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που ξεκινούν όλα, από το δημοτικό σχολείο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του προγράμματος και είναι πολύ θετικό ότι το Ξ.Ε.Ε. έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για να μπει η φιλοξενία στα σχολεία με ένα σύγχρονο παιδαγωγικό τρόπο, που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Μάλιστα το Ξ.Ε.Ε. εργάζεται και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, φτάνοντας μέχρι τον επαγγελματικό προσανατολισμό. «Έχει ιδιαίτερη αξία οι μαθητές και οι μαθήτριες στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδρομής τους, εάν το επιθυμούν και το επιλέγουν, να έχουν τη δυνατότητα να εξοικειώνονται και να έρχονται σε επαφή με έναν κλάδο, όπως αυτός της φιλοξενίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από το 25% του ΑΕΠ», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αυξημένο, σήμερα, λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στο φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, στην έλλειψη προσωπικού και στο ακανθώδες πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στη 10η Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε., παρευρέθηκαν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο αν. τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωσταντόπουλος, ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ Ανδρέας Φιορεντίνος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ιωάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος.

Δημοφιλή