ΕΕ: Με το βλέμμα στην πράσινη ενέργεια το έκτακτο συμβούλιο των 27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει χαλαρούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών και την απαλλαγή από τον άνθρακα.
Karl Hendon via Getty Images

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα και αύριο, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες προτάσεις που θα επιτρέψουν στο μπλοκ να

Η παραγωγή καθαρής τεχνολογίας και ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, η απεξάρτηση από την Κίνα, η οικονομία, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό είναι τα βασικά θέματα συζήτησης των 27 στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών που θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει χαλαρούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις σε επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για την απαλλαγή των βιομηχανιών από τον άνθρακα και την ταχύτερη έγκριση πράσινων έργων, εν μέρει ως απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι τα 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων πράσινων επιδοτήσεων που ενέκριναν οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ηγέτη στην πράσινη τεχνολογία σε βάρος της Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στρέφονται στις ΗΠΑ

«Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν στραφεί προς τις ΗΠΑ λόγω ευνοϊκών νομοθεσιών και χρηματοδοτήσεων, επομένως χρειαζόμαστε ένα επείγον μήνυμα για την καθαρή τεχνολογία: η ΕΕ δεν έχει απλώς πλεονεκτήματα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, αλλά ενεργεί και με αυτό το σχέδιο», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν της πρότασης για χαλαρότερους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά ορισμένα κράτη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επιδοτήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, διχάζοντας ακόμη μια φορά την ΕΕ.

Διχασμός στην ΕΕ

Χώρες όπως η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές Χώρες, η Τσεχία και η Ιρλανδία έχουν εκφράσει ανησυχία σε επιστολές τους προς την Κομισιόν, για τον κίνδυνο υπερβολικών μη στοχευμένων επιδοτήσεων υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες για τη βελτίωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ θα ήταν πιο αποτελεσματικές.

″Είναι ένας δυνητικά ρηξικέλευθος μετασχηματισμός του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι όλα γίνονται πολύ γρήγορα και χωρίς επαρκή ανάλυση”, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. Υπογράμμισε ακόμη, ότι θα υπάρξει χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά θα αντισταθμίζεται με όρους όπως ότι θα πρέπει να είναι προσωρινές και αναλογικές.

Οι 27 θα συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες στα τέλη Μαρτίου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίσει για τον νόμο Net-Zero Industry Act για να επιταχύνει τις εγκρίσεις έργων ή τοποθεσιών και τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την επεξεργασία και την ανακύκλωση στην Ευρώπη και να μειώσει την εξάρτηση από Κίνα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα