Ευλογιά των πιθήκων: Υπεύθυνη για σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

το 2,7% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων εμφανίζει τουλάχιστον μια επιληπτική κρίση, το 2,4% σύγχυση και το 2% εγκεφαλίτιδα
.
.
Other

Σε νευρολογικές ή ψυχιατρικές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του εγκεφάλου, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να οδηγήσει μερικές φορές η ευλογιά των πιθήκων σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s), με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρότζερς του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Ψυχιατρικής του UCL, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinicalMedicine, προχώρησαν σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των 19 επιστημονικών ερευνών που έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής, καθώς και των δεδομένων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων μέχρι τον Μάιο του 2022, που αφορούσαν συνολικά 1.502 άτομα από διάφορες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νιγηρία και το Κονγκό.

Πέρα από σχετικά συνήθη συμπτώματα όπως οι μυικοί πόνοι, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, το άγχος και η κατάθλιψη, διαπιστώθηκε ότι το 2% ή και το 3% των ασθενών εμφανίζουν πιο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές. Η ανάλυση εκτιμά ότι το 2,7% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων εμφανίζει τουλάχιστον μια επιληπτική κρίση, το 2,4% σύγχυση και το 2% εγκεφαλίτιδα.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να μελετηθεί περαιτέρω το κατά πόσο και το πώς η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Πέραν αυτού, ανέφεραν ότι η νόσος μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλες λοιμώδεις ασθένειες, λόγω της παρουσίας σοβαρών εξανθημάτων, καθώς του συνοδευτικού κοινωνικού στίγματος, δεδομένου ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως με σεξουαλική επαφή.

«Βρήκαμε ότι σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, όπως η εγκεφαλίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις, αν και σπάνιες, έχουν εμφανιστεί σε αρκετά περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων, έτσι ώστε να δικαιολογούν ανησυχία. Συνεπώς η μελέτη μας αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα του ζητήματος. Υπάρχουν επίσης αρκετές ενδείξεις ότι συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, είναι σχετικά συχνές στους ανθρώπους με ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε ο δρ Ρότζερς.

Δεν υπάρχουν πάντως διαθέσιμα πιο πρόσφατα στοιχεία (μετά τον φετινό Μάιο) που να δείχνουν πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές στη διάρκεια της τρέχουσας διεθνούς έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων. Επίσης δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διαρκούν οι νευρολογικές επιπλοκές και κατά πόσο μπορούν να διαρκέσουν για καιρό μετά την οξεία φάση της νόσου. Ακόμη, η μελέτη αφορούσε ασθενείς που οι περισσότεροι είχαν νοσηλευθεί, συνεπώς δεν είναι βέβαιο οι νευρολογικές επιπλοκές έχουν ανάλογη συχνότητα 2-3% και στα πιο ήπια περιστατικά.

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλεί πρωτίστως εξανθήματα στο δέρμα και πυρετό. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, αλλά κατά την τωρινή έξαρση της σε Ευρώπη και ΗΠΑ τα περιστατικά είναι συνήθως ήπια και το ποσοστό των θανάτων είναι αρκετά κάτω από ένας θάνατος ανά 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μολονότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική στην Κεντρική και στη Δυτική Αφρική εδώ και δεκαετίες, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο ιός που την την προκαλεί, έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή