Αποζημιώσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεκδικεί η Ουκρανία από τη Ρωσία

Αν και η αξία των ζημιών στις υποδομές της Ουκρανίας, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας υπολογίζεται πως είναι πολύ υψηλότερη
GENYA SAVILOV via Getty Images

Πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια επιδιώκει να λάβει η Ουκρανία σε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ρωσία, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ντένις Μάλιουσκα.

«Το Κίεβο θέλει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απόφαση που θα επιτρέψει τη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων», ανέφερε ο κ. Μάλιουσκα σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke, που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Αν και η αξία των ζημιών στις υποδομές της Ουκρανίας εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας υπολογίζεται πως είναι πολύ υψηλότερη από το ποσό στο οποίο αναφέρθηκε ο ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης, το ποσό των 300 δισεκ. δολαρίων είναι το σύνολο των πόρων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που είναι τοποθετημένοι στα κράτη της G7 που δεσμεύτηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας έπειτα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Πέρα από ότι θα ζητήσει να του παραχωρηθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια του ρωσικού δημοσίου, ο κ. Μάλιουσκα είπε πως το Κίεβο θα επιδιώξει να του παραδοθούν οι δεσμευμένοι πόροι και τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό ρωσικών κρατικών εταιρειών και ρώσων ολιγαρχών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Δημοφιλή