Ευρωζώνη: Σε τεχνική ύφεση τους πρώτους μήνες του 2023 - Ποιες οικονομίες είναι βαρίδια

H Ελλάδα παροσιάζει οριακά μειωμένο ΑΕΠ ενώ χαμηλά είναι και τα ποσοστά της απασχόλης.
Senior woman shopping groceries in the supermarket
Senior woman shopping groceries in the supermarket
LordHenriVoton via Getty Images

Η αποκάλυψη της Eurostat σήμερα ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρισκόταν σε τεχνική ύφεση τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, δεν είναι από τα καλά νέα της ημέρας.

Έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που η ΕΚΤ σκέφτεται την πολιτική που θα ακολουθήσει στο θέμα των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το στόχο του 2%.

Κι ενώ τα γεράκια της ΕΚΤ επιμένουν στην διατήρηση της επιθετικής πολιτικής όπως φαίνεται η οικονομία της Ευρωζώνης δεν αντέχει πολύ.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για την ευρωζώνη των 20 χωρών μειώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το τελευταίο του 2022 και αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Κι αυτό όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,1% και 1,3% που δημοσιεύθηκαν στις 16 Μαΐου. Οι οικονομολόγοι του Reuters είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο μηδενική και 1,2% ανάπτυξη αντίστοιχα.

Αναλυτές σχολιάζοντας την τεχνική ύφεση της ευρωζώνης στο Bloomberg υπογραμμίζουν ότι «αυτά τα στοιχεία δεν επηρεάζουν τη συνολική εικόνα καθώς η οικονομία είναι αδύναμη, αλλά δεν καταρρέει.

Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ξαναρχίσει από το 2ο τρίμηνο του 2023, αλλά θα παραμείνει συγκρατημένη καθ ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα βαρίδια και οι χώρες με ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Reuters, η ευρωζώνη οδηγήθηκε στην τεχνική ύφεση λόγω της ύφεσης που παρουσίασε η γερμανική οικονομία στις αρχές του 2023 αλλά και την συρρίκνωση της οικονομίας της Ιρλανδίας στο 4,6% από την αρχική εκτίμηση για 2,7%.

Μειωμένο σε τριμηνιαία βάση είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας (0,1%), Λιθουανίας (2,1%), Μάλτας και Ολλανδίας (0,7%).

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο κατέγραψε η Πολωνία με 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το Λουξεμβούργο με 2,% και η Πορτογαλία με 1,6%.

.
.
EUROSTAT

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα καταγραφόταν προς το τέλος του 2022, καθώς πάλευε με τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μετά τις μεγάλες δαπάνες της πανδημίας, εκτιμώντας ότι τελικά είχε αποφύγει την ύφεση.

Η Capital Economics υπογράμμιζε ωστόσο, ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης ήταν δυσοίωνες, με πιθανή συρρίκνωση και πάλι το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η S&P Global Market Intelligence ανακοίνωσε ότι προέβλεψε ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, που θα οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, με τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης να είναι ορατός στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, καθώς ισχύουν αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Η Eurostat σημειώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης παρασύρθηκε από την πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%.

Αυτό αντιστάθμισε την αύξηση των επενδύσεων κατά 0,6% και τη θετική συμβολή του εμπορίου, αφού η πτώση των εξαγωγών κατά 0,1% αντισταθμίστηκε από την πτώση των εισαγωγών κατά 1,3%.

Αντίθετα, η αύξηση της απασχόλησης επιταχύνθηκε στις αρχές του 2023, αυξημένη κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αυτό ήταν 1,6% σε ετήσια βάση.Σε τριμηνιαία βάση, η απασχόληση αυξήθηκε σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία.