ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/03/2019 17:32 EET

«Είναι Fake»: Στο στόχαστρο του Banksy η έκθεση της Αθήνας και άλλων πόλεων

Τι απαντούν οι διοργανωτές.

Simon Dawson / Reuters

Fake χαρακτηρίζει τις εκθέσεις που γίνονται παγκοσμίως στο όνομά του ο γνωστός- άγνωστος καλλιτέχνης Banksy, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του.  Μέσα σε αυτές φιγουράρει πρώτη και η έκθεση της Αθήνας. 

Ανάλογες εκθέσεις φιλοξενούνται, επίσης, σε Μαδρίτη, Μαϊάμι, Μιλάνο, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Μόσχα, Τορόντο, Μελβούρνη, Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ. 

«Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπήρξε ένα πρόσφατο κύμα εκθέσεων του Banksy, χωρίς καμία συναίνεση. Έχουν όλες οργανωθεί εξ ολοκλήρου χωρίς τη γνώση ή τη συμμετοχή του καλλιτέχνη. Παρακαλούμε να τις μεταχειριστείτε ανάλογα», έγραψε ο Banksy στην ανακοίνωσή του. 

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε η αντίδραση του Banksy η διοργανώτρια εταιρία, People Entertainment Group, εξέδωσε ανακοίνωση για να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Ξεκαθαρίζει ότι «από την πρώτη στιγμή και την αρχική ανακοίνωση της έκθεσης, έγινε λόγος για ”έκθεση αφιερωμένη στον Banksy”, χωρίς ουδέποτε να ισχυριστούμε ότι υπήρξε άδεια ή συμμετοχή του Banksy σε αυτή, ούτε ότι προβάλλονται αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη». Ακόμα τονίζει ότι «με δεδομένο ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να λάβει αμοιβή (καθώς κανένας δεν γνωρίζει καν ποιος είναι), δεν θεωρήσαμε σωστό να εισπράξουμε και εμείς ως εταιρία διοργάνωσης κανένα κέρδος. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε από την αρχή να διαθέσουμε το σύνολο των κερδών της έκθεσης στη Διεθνή Αμνηστία, έναν οργανισμό που δεν χρειάζεται παραπάνω συστάσεις και που ο σκοπός του είναι ότι πιο κοντινό στα μηνύματα που επικοινωνούν τα έργα του Banksy».