ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2021 15:03 EEST | Updated 06/05/2021 09:24 EEST

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Ιμάμογλου για ασέβεια προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή

Ο Δήμαρχος της Κων/πολης και βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, κατηγορείται για τον τρόπο που περπατούσε.

NurPhoto via Getty Images

Τούρκοι εισαγγελείς διεξάγουν έρευνα σε βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου για ασεβή συμπεριφορά προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή (Σουλτάνο Μεχμέτ) ενώ ο υπ.Εσωτερικών του ζητά να δώσει εξηγήσεις. 

Αιτία ο τρόπος που περπατούσε ο Ιμάμουγλου κατά την φαινομενική επίσκεψή του στο Μαυσωλείο του Σουλτάνου αφού είχε τα χέρια πίσω αν και στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε social media ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης φαίνεται όντως να περπατά χαλαρά, αλλά έξω από το μαυσωλείο και όχι εντός αυτού. 

 

Το καθεστώς στην Τουρκία βέβαια έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ιμάμογλου, που είναι και μεγάλος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν και σε βάρος του διεξάγεται και έρευνα, όπως αναφέρει το Ahval, και για τις  επισκέψεις του δημάρχου σε ομολόγους του, του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) της αντιπολίτευσηςπο πριν από λίγους μήνες γίνονταν προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου. 

Ο Ιμάμογλου κέρδισε το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, που είναι και η μεγαλύτερη τουρκική πόλη, στις τοπικές εκλογές του 2019, τερματίζοντας πάνω από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης από ισλαμιστές πολιτικούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. 

Πολιτικές αναλυτές, θεωρούν τον Ιμάμογλου, κεντρικό πρόσωπο του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, ως τον πιθανότερο αντίπαλο του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023. 

Πηγή: Ahval