Εκατοντάδες νεαροί θύματα μυστηριωδών επιθέσεων με βελόνες σε Γαλλία και Ευρώπη

Τους καρφώνουν εν αγνοία τους με βελόνες σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και συναυλίες. Πάνω από 300 καταγγελίες στη Γαλλία, αλλά καμία σύλληψη ως τώρα.
NurPhoto via Getty Images

Ενα κύμα επιθέσεων με βελόνες πλήττει τη Γαλλία και όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε όλη τη Γαλλία, περισσότεροι από 300 άνθρωποι ανέφεραν ότι τους τρυπήθηκαν άξαφνα με βελόνες σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες τους τελευταίους μήνες. Γιατροί και πολλοί εισαγγελείς ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις ή γιατί γίνονται, αλλά και αν στα θύματα έχει γίνει ένεση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών.

Οι ιδιοκτήτες κλαμπ και η αστυνομία προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό ενώ ένας διάσημος ράπερ διέκοψε την πρόσφατη συναυλία του προκειμένου να προειδοποιήσει τους θεατές για τον κίνδυνο αιφνιδιαστικών επιθέσεων με βελόνα.

Οι επιθέσεις όμως δεν συμβαίνουν μόνο στη Γαλλία: Η βρετανική αστυνομία ερευνά πολλές καταγγελίες του λεγόμενου “needle spiking” ενώ ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει στο Βέλγιο (σ.σ μία πιθανότατα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα) και στην Ολλανδία.

Στις 4 Μαΐου, ο 18χρονος Toμά Λο παρακολούθησε μια συναυλία ραπ στη Λιλ στη βόρεια Γαλλία, όπου κάπνισε λίγη μαριχουάνα και ήπιε λίγο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, είπε στο Associated Press, ένιωθε ζαλάδα και πονοκέφαλο – και εντόπισε μια παράξενη μικρή παρακέντηση δέρματος στο χέρι του και έναν μώλωπα.

Το επόμενο πρωί, τα συμπτώματα δεν εξαφανίστηκαν και ο νεαρός πήγε στον γιατρό του, ο οποίος τον συμβούλεψε να πάει στα επείγοντα. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν ενδείξεις για τρύπημα βελόνας και ο Λο έκανε εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδα. Τα αποτελέσματά του βγήκαν αρνητικά, όπως και των άλλων θυμάτων μέχρι στιγμής.

«Έχω σταματήσει να πηγαίνω σε συναυλίες από τότε που συνέβη αυτό», είπε ο Λο στο Associated Press.

Νέοι περπατούν έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Νάντ της Γαλλίας
Νέοι περπατούν έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Νάντ της Γαλλίας
ASSOCIATED PRESS

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η Λεάν Nτεσνός αφηγήθηκε μια παρόμοια εμπειρία αφού επισκέφτηκε ένα κλαμπ στη νοτιοδυτική πόλη του Μπορντό τον Απρίλιο. Η Ντεσνός, επίσης 18 ετών, λιποθύμησε την επόμενη μέρα και ένιωσε ζάλη και εξάψεις ενώ βρισκόταν σε ένα φαστφουντάδικο. Όταν έφτασε στο σπίτι, συνειδητοποίησε ότι είχε ένα σημάδι από ένεση στο χέρι της. Αφού είδε παρόμοιες καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα μυστηριώδη τρυπήματα, πήγε σε μια κλινική για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Ακόμη περιμένει αποτελέσματα.

Άνθρωποι από το Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νάντη, τη Νανσί, τη Ρεν και άλλες πόλεις σε όλη τη Γαλλία έχουν αναφέρει ότι έχουν τρυπηθεί με βελόνα χωρίς τη γνώση ή την άδειά τους. Τα στοχευόμενα άτομα, που είναι ως επί το πλείστον γυναίκες, εμφανίζουν ορατά σημάδια ένεσης, συχνά μώλωπες και αναφέρουν συμπτώματα όπως αίσθημα νωθρότητας.

Η αστυνομία της Γαλλίας λέει ότι 302 άτομα έχουν υποβάλει επίσημες καταγγελίες για τέτοια τρυπήματα βελόνας. Πολλές έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές, αλλά δεν έχει συλληφθεί ακόμη κανένας ύποπτος, δεν έχει βρεθεί καμία βελόνα και το κίνητρο των δραστών παραμένει ασαφές.

Κανένα θύμα δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής σεξουαλική επίθεση. Ένας είπε ότι τον έκλεψαν στη Γκρενόμπλ τον Απρίλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Δύο άτομα βρέθηκαν θετικά στο ψυχοτρόπο ναρκωτικό και νευροδιαβιβαστή GHB αλλά είναι πιθανό να είχαν καταπιεί το φάρμακο σε ποτό, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της εθνικής αστυνομικής υπηρεσίας. Το GHB, ένα ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιείται από βιαστές και μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα μόνο για 12 ώρες, είπε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Ο αξιωματούχος και ένας γιατρός που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου εξέφρασαν αμφιβολίες ότι τα τρυπήματα στα νάιτ κλαμπ περιείχαν GHB, σημειώνοντας ότι για να διεισδύσει μέσω βελόνας, το ναρκωτικό πρέπει να εγχυθεί για αρκετά δευτερόλεπτα, κάτι που θα γινόταν αντιληπτό από τα περισσότερα θύματα.

«Δεν βρήκαμε ναρκωτιές ουσίες ή αντικειμενικές αποδείξεις που να πιστοποιούν τη... χορήγηση ουσίας με παράνομη ή εγκληματική πρόθεση. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV, ηπατίτιδα ή οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια», δήλωσε ο Δρ Eμανουέλ Πουσκάρτσικ, επικεφαλής του κέντρου ελέγχου δηλητηριάσεων της πόλης Nανσί στην ανατολική Γαλλία.

Αξιωματούχος της αστυνομίας, ο οποίος δεν είχε την άδεια να κατονομαστεί δημόσια δήλωσε: «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των περιπτώσεων. Το μόνο κοινό είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν ένεση με βελόνα σε σε διαφορετικά μέρη στη Γαλλία όπου άνθρωποι διασκεδάζουν».

Πάνω από 1.000 περιπτώσεις στη Βρετανία

Με τους επισκέπτες των κλαμπ να εκφράζουν φόβους στα κοινωνικά δίκτυα, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης αυτόν τον μήνα. Η αστυνομία μοιράζει φυλλάδια στους κλαμπ και συζητά για τα μέτρα πρόληψης με τους ιδιοκτήτες των κλαμπ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κοινοβούλιο εξέδωσε μια έκθεση τον Απρίλιο σχετικά με τα ποτά και τις βελόνες σε παμπ και νυχτερινά κέντρα μετά από μια ξαφνική αύξηση τέτοιων περιστατικών πέρυσι. Είπε ότι η αστυνομία ανέφερε περίπου 1.000 περιπτώσεις ένεσης με βελόνα σε ολόκληρη τη χώρα γύρω στον Οκτώβριο του 2021, όταν πλήθη φοιτητών επέστρεψαν στις πανεπιστημιουπόλεις μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, η έκθεση του κοινοβουλίου ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων για να κριθεί πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει ασκηθεί δίωξη σε κάποιον για επίθεση με βελόνα ή πόσα θύματα ενέθηκαν με ναρκωτικά ή άλλη ουσία.

Μια σειρά παρόμοιων περιστατικών με άτομα που τρυπήθηκαν με βελόνες σε νυχτερινά κέντρα, έναν αγώνα ποδοσφαίρου και κατά τη διάρκεια της παρέλασης του Βελγικού Pride έχουν αναφερθεί στο γειτονικό Βέλγιο. Τον περασμένο μήνα, η εισαγγελία των Βρυξελλών άνοιξε δύο έρευνες μετά από καταγγελίες γυναικών που δήλωσαν ότι δέχθηκαν χτύπημα κατά τη διάρκεια της παρέλασης υπερηφάνειας στο κέντρο των Βρυξελλών. Οι διοργανωτές της πορείας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ενημερώθηκαν για πολλά κρούσματα και προέτρεψαν τα πιθανά θύματα να υποβληθούν σε έλεγχο στα νοσοκομεία.

Δημοφιλή