Εκκληση του Πάπα Φραγκίσκου στον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Παρακαλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, να σταματήσει αυτό το σπιράλ βίας και θανάτου από αγάπη προς τον λαό του».
Φωτογραφία από τη σημερινή του έκκληση, 2 Οκτωβρίου 2022.
Φωτογραφία από τη σημερινή του έκκληση, 2 Οκτωβρίου 2022.
via Associated Press

Έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει το σπιράλ βίας» στην Ουκρανία έκανε για πρώτη φορά ο Πάπας Φραγκίσκος, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών λέγοντας, ότι είναι «ενέργειες που αντιβαίνουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Πριν την προσευχή του Αγγέλου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου ο πάπας απευθύνθηκε «στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, παρακαλώντας τον να σταματήσει, και από αγάπη προς τον λαό του, αυτό το σπιράλ βίας και θανάτου».

«Λυπούμαι βαθιά για τη σοβαρή κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες (…) Αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, στο βαθμό που μας κάνει να φοβόμαστε για ανεξέλεγκτες και καταστροφικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε «τον πρόεδρο της Ουκρανίας να είναι ανοικτός σε σοβαρές ειρηνευτικές προτάσεις».

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ζελένσκι, που δηλώνει αρνητικός πλέον σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι η πόλη Λιμάν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ”εκκαθαρίστηκε πλήρως” από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Μία ημέρα αφού η Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει τον στρατό της από το προπύργιό της αυτό στην επαρχία Ντονέτσκ, η Λιμάν είναι εντελώς καθαρή. Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας», τόνισε ο Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή