Εκλειψη Hλίου: Για κάποιους πιστούς σηματοδοτεί τη Δευτέρα Παρουσία

Πλησιάζει η δεύτερη έλευση του Ιησού στη Γη; Μια θεωρία χωρίς λογική βάση.
via Associated Press

Η επερχόμενη έκλειψη Ηλίου σηματοδοτεί τη δεύτερη έλευση του Ιησού; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι, αλλά αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους ανθρώπους να το πιστέψουν.

Η Καινή Διαθήκη είναι γεμάτη με αναφορές στη «δεύτερη έλευση» του Χριστού - τη στιγμή που οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο θεάνθρωπος θα επιστρέψει στη Γη και οι άνθρωποι θα κριθούν ενώπιόν του. Ο Απόστολος Παύλος γράφει για αυτή στις επιστολές του και τα Ευαγγέλια απεικονίζουν τον Ιησού να μιλάει επ’αυτής.

Η επερχόμενη ηλιακή έκλειψη τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, έχει φέρει μαζί της μια σειρά από εικασίες ανάμεσα σε πιστούς για τη λεγόμενη Δευτέρα Παρουσία. Οι θρησκευτικές θεωρίες γύρω από αυτήν την έκλειψη αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου προσπαθειών να ερμηνευτούν αστρονομικά γεγονότα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Βρίσκοντας νόημα στους ουρανούς

Ενα από τα πιο διάσημα παραδείγματα από τον αρχαίο κόσμο ανθρώπων που έβρισκαν νόημα στους ουρανούς συνέβη το 44 π.Χ., όταν ένας κομήτης εμφανίστηκε πάνω από την Ιταλία μόλις τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα. Οι Ρωμαίοι συγγραφείς Πλίνιος ο Πρεσβύτερος και Σουητώνιος ισχυρίστηκαν ότι ο κομήτης ήταν ορατός για περίπου μια εβδομάδα και ότι ήταν τόσο φωτεινός που μπορούσε να θεαθεί ακόμη και αργά το απόγευμα.

via Associated Press

Πολλοί Ρωμαίοι ερμήνευσαν την εμφάνισή του και την παρατεταμένη παρουσία του ως σημάδι ότι ο Καίσαρας είχε ανέβει στους ουρανούς και είχε πάρει θέση ανάμεσα στους πολλούς θεούς της Ρώμης. Η θεοποίηση του Καίσαρα επισημοποιήθηκε με ψηφοφορία της Ρωμαϊκής Γερουσίας δύο χρόνια αργότερα.

Μερικά παραδείγματα τα τελευταία 30 χρόνια επεξηγούν περαιτέρω αυτό το φαινόμενο. Τον Δεκέμβριο του 2020, κυκλοφόρησαν εικασίες σε ορισμένους χριστιανικούς κύκλους ότι μια πλανητική σύνοδος του Δία και του Κρόνου σηματοδοτούσε την επιστροφή του θρυλικού «Αστρου της Βηθλεέμ» που οδήγησε τους τρεις μάγους στον νεογέννητο Ιησού.

Για τουλάχιστον 10 χρόνια, ο τηλεευαγγελιστής Τζον Χέιγκι προωθούσε θεωρίες που συνέδεαν διάφορα «ματωμένα φεγγάρια» με σημάδια ότι η αποκάλυψη πλησιάζει.

via Associated Press

Τραγικό παράδειγμα είναι η θρησκευτική αίρεση «Πύλη του Ουρανού». Τα μέλη της πίστευαν ότι υπήρχε ένα διαστημόπλοιο κρυμμένο στην ουρά του κομήτη Hale-Bopp, που εμφανίστηκε το 1997. Αυτό το διαστημόπλοιο νόμιζαν ότι ερχόταν για να τους μεταφέρει σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης. Τον Μάρτιο του 1997 39 μέλη του κινήματος Heaven’s Gate αυτοκτόνησαν μαζικά με έναν θανατηφόρο συνδυασμό φαινοβαρβιτάλης, βότκας και ασφυξίας.

Κυνηγώντας σκιές

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς από πού προέρχονται τέτοιες ερμηνείες ουράνιων γεγονότων. Στην περίπτωση της επερχόμενης έκλειψης, μία από τις εικόνες που τροφοδότησε τις εικασίες για τη δεύτερη έλευση του Ιησού απλώς «δείχνει» το νότιο Ιλινόι ως την τοποθεσία όπου η επερχόμενη έκλειψη θα επικαλύπτει την πορεία της τελευταίας έκλειψης ηλίου στη Βόρεια Αμερική το 2017.

Από αυτή την εικόνα, προέκυψαν δύο θεωρίες: Πρώτον, ότι αυτές οι εκλείψεις χωρίζονται από περίπου επτά χρόνια, κάτι που έχει συμβολική σημασία στη βιβλική λογοτεχνία ως αριθμός που υποδηλώνει πληρότητα και τελειότητα. Δεύτερον, κατά τη χαρτογράφηση των μονοπατιών αυτών των εκλείψεων σε έναν χάρτη, φαίνεται να σχηματίζουν έναν σταυρό.

Μερικοί πιστοί το έχουν εκλάβει ως απόδειξη ότι η επερχόμενη έκλειψη είναι ένδειξη ότι επικείμενης επιστροφής του Ιησού. Αλλά δεν υπάρχει λογική βάση για αυτή τη θεωρία. Αρχικά, οι εκλείψεις ηλίου δεν είναι τόσο σπάνιες όσο φαίνονται. Ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι περνά ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο και σβήνει όλο ή μέρος του φωτός του Ηλιου. Το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο γιατί επηρεάζει μόνο τη στενή λωρίδα γης που πέφτει στη σκιά της Σελήνης.

Σύμφωνα με τη NASA, πάντως, σημειώνονται κατά μέσο όρο 2,5 εκλείψεις ετησίως τα τελευταία 1.000 χρόνια. Το φαινόμενο να διασταυρώνονται τα μονοπάτια δύο εκλείψεων είναι μάλλον ασήμαντο. Εξετάζοντας έναν χάρτη των μονοπατιών των εκλείψεων μεταξύ 2001 και 2025, είναι σαφές ότι οι εκλείψεις συχνά διασταυρώνονται. Από τις 15 εκλείψεις ηλίου κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, μόνο δύο δεν διασταυρώθηκαν.

via Associated Press

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι βορειοαμερικανικές εκλείψεις του 2017 και του 2024 είναι «ξεχωριστή περίπτωση» λόγω των επτά ετών που τις χωρίζουν. Αλλά ούτε αυτό ακούγεται αρκετά «λογικό» επιχείρημα. Αυτές οι εκλείψεις -στις 21 Αυγούστου 2017 και στις 8 Απριλίου 2024- έχουν διαφορά μεταξύ τους όχι 7 χρόνια αλλά με 6,5, ή για την ακρίβεια 2.422 ημέρες. Εξάλλου, ένα άλλο ζευγάρι εκλείψεων που διασταυρώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό –στις 22 Ιουλίου 2009 και στις 9 Μαρτίου 2016– είχαν την ίδια χρονική απόσταση μεταξύ τους.

Ψάξε και θα βρεις

Οι περισσότερες από αυτές τις προβλέψεις περί τέλους του κόσμου έχουν τις ρίζες τους στις βορειοαμερικανικές ευαγγελικές απόψεις για την αποκάλυψη, πολλές από τις οποίες προήλθαν ή τουλάχιστον έχουν κοινές αναφορές με το δημοφιλές βιβλίο του ευαγγελικού συγγραφέα Χαλ Λίντσεϊ, «The Late Great Planet Earth».

via Associated Press

Σε αυτό το βιβλίο, ο Λίντσεϊ προέβλεψε ότι η αποκάλυψη θα συνέβαινε τη δεκαετία του 1980 και για να υποστξηρίξει το επιχείρημά του, συγκέντρωσε μια σειρά από ανόμοια γεγονότα και φαινόμενα για να δημιουργήσει μια αποκαλυπτική αφήγηση που περιελάμβαναν σοβιετικά ελικόπτερα, την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και πυρηνικά όπλα.

Ο Λίντσεϊ έκανε λάθος, φυσικά - η δεκαετία του 1980 δεν έφερε την αποκάλυψη. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης -της αναζήτησης μιας σημασίας σε διάφορα τυχαία γεγονότα, όπως οι εκλείψεις- εξακολουθεί να υιοθετείται από μερικούς πιστούς.

Η δεύτερη έλευση του Ιησού είναι αναμφισβήτητα ένα θέμα συζήτησης μεταξύ των ερμηνευτών της Καινής Διαθήκης. Αλλά μικρή συμφωνία υπάρχει μεταξύ αυτών όσον αφορά τον χρόνο που μπορεί να συμβεί. Σε αυτό που συμφωνούν είναι ότι ο χρόνος του «τέλους» είναι τελικά μυστηριώδης και άγνωστος.

Πηγή: The Conversation

Δημοφιλή