ΔΙΕΘΝΕΣ
04/11/2020 13:13 EET

Εκλογές ΗΠΑ και συμμετοχή: Πόσοι προσήλθαν τώρα και ποια η συμμετοχή ιστορικά

Υπολογίζεται ότι καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1900. Ιστορικά η συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές και πότε άρχισε η πτώση.

ASSOCIATED PRESS

Το αποτέλεσμα μπορεί να μην έχει καθοριστεί ακόμα στις αμερικανικές εκλογές (και ίσως χρειαστούν μέρες), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί σηκώθηκαν από τους καναπέδες τους και πήγαν και ψήφισαν. Υπολογίζεται (χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί τα επίσημα στατιστικά) ότι ψήφισαν τα 2/3 των ψηφοφόρων, με κάθε ρεκόρ να σπάσει η λεγόμενη πρώιμη ψήφος (early vote) που είναι είτε η επιστολική ψήφος, ή η ψήφος στα εκλογικά τμήματα αλλά νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του U.S. Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντα, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, συμβάλλοντας σε αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν υψηλότερη προσέλευση στη σύγχρονη εποχή. Συγκεκριμένα ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο 101.167.740 ψηφοφόροι

Το 2016 μόνο 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν ψηφίσει, με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα αλλά νωρίτερα από την ημέρα των εκλογών.

Ο λόγος αυτής της αύξησης είναι και η πανδημία, με τον κόσμο να θέλει να αισθάνεται πιο ασφαλής την ώρα της ψηφοφορίας.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η συμμετοχή εκτιμάται στο 66.9%, που σημαίνει ότι ψήφισαν περί τα 160 εκατ,. ψηφοφόροι. 

BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR via Getty Images

Η μεγαλύτερη συμμετοχή από το 1900

Πρόκειται για συμμετοχή ρεκόρ από το 1900, που η συμμετοχή είχε φτάσει το 73.7%, σύμφωνα με το U.S. Elections Project.

Ωστόσο, η χρονιά που σημειώθηκε το μεγαλύτερο ρεκόρ συμμετοχής (και το οποίο ακόμα δεν έχει καταρριφθεί) είναι το 1876, με συμμετοχή 81.8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Associated Press.

 Ο νικητής ήταν ο Ρεπουμπλικανός Ράδερφορντ Χαίηζ, αν και έλαβε λιγότερες ψήφους από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Σάμιουελ Τίλντεν . Επειδή αμφισβητήθηκαν 20 εκλέκτορες.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα μέχρι το 1828 για τη συμμετοχή. Ωστόσο, κατά τα τελευταία δύο τρίτα του 19ου αιώνα, οι περιπτώσεις που η συμμετοχή ξεπέρασε το 70% ήταν συχνή.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής - 81,2% - ήταν το 1860, όταν ο Αβραάμ Λίνκολν νίκησε τον Στέφεν Ντάγκλας.  

Το 1920 και το 1924, η προσέλευση μειώθηκε στο 49,2% και στο 48,9%, αντίστοιχα, καθώς οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και ο αριθμός των ψηφοφόρων διπλασιάστηκε. Έκτοτε, ψήφιζαν περίπου μεταξύ 50% και 60%. Την τελευταία φορά που ψήφισε περισσότερο από 60% ήταν το 1968, όταν ο Νίξον νίκησε τον Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και η προσέλευση ήταν 60,7%.

Η χειρότερη προσέλευση τα τελευταία χρόνια – 49% - σημειώθηκε το 1996, όταν ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον κέρδισε δεύτερη θητεία νικώντας τον Ρεπουμπλικανικό Μπομπ Ντολ.

Το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία παρά την απώλεια της λαϊκής ψήφου από τη Χίλαρι Κλίντον, η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 59,2%.