ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 11:22 EEST

Εξαλλοι οι επιστήμονες: Σκελετός δεινόσαυρου ηλικίας 68 εκατ. ετών πωλείται στο eBay

«Kυνηγός» απολιθωμάτων το έβγαλε στο «σφυρί».

eBay

Θέλετε να αγοράσετε αυθεντικό σκελετό δεινόσαυρου ηλικίας 68 εκατ. ετών αλλά δεν ξέρετε που θα τον βρείτε προς πώληση; Τα πράγματα είνα πολύ απλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μπείτε στο eBay και να διαθέσετε το ποσό των 2,95 εκατ. δολαριών για να γίνει δικός σας. Τόσο κοστολογεί ο ιδιοκτήτης τα οστά του νεαρού Τυραννόσαυρου Ρεξ, τα οποία έχει βγάλει στο «σφυρί».

eBay

Το σπάνιο αυτό εύρημα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2013 στη Μοντάνα των ΗΠΑ από έναν «κυνηγό» απολιθομάτων, ο οποίος δάνεισε τον σκελετό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όπου και εκτίθετο μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

eBay

Ωστόσο, αποσύρθηκε άρον-άρον από το μουσειακό χώρο, μόλις οι υπεύθυνοί του ενημερώθηκαν πως το μωρό-δεινόσαυρος (εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 4 ετών) βρισκόταν προς πώληση στο διαδίκτυο.

Το μουσείο αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, με την οποία διευκρίνιζε πως δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πώληση.

Το απολίθωμα είναι ύψους 4,5 μέτρων με κρανίο πλάτους 53 εκατοστών και ανήκει στον Αλαν Ντίτριχ, ο οποίος το βρήκε σε ιδιωτική έκταση που μισθώνει. Ο ίδιος  περιγράφει τον εαυτό του ως «παγκοσμίου φήμης κυνηγό απομειναριών» ενώ στο twitter ανακοίνωσε πως αποσύρει το σπουδαίο ευρημά του από το μουσείο, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, τη χώρα των ελεύθερων και το σπίτι των γενναίων. Οπου ο καπιταλισμός είναι βασιλιάς και ο σοσιαλισμός είναι περιφρονημένος».

Ο διευθυντής του μουσείου εμφανίστηκε ενοχλημένος με το πόσο «απότομα» ο Ντίτριχ έβαλε τον δεινόσαυρο στο eBay, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως το μουσείο συμμετείχε στην προώθηση της πώλησης αυτής.

eBay

Ο Ντίτριχ, από την πλευρά του, ισχυρίζεται πως είχε πωλήσει έναν ενήλικο σκελετό T-Rex που βρήκε στη Νότια Ντακότα το 1992 και ονόμασε Σαμσόν για περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια το 2001.

eBay

Τα νέα της πώλησης αντιμετωπίζονται με τρόμο και απογοήτευση από την επιστημονική κοινότητα, τα μέλη της οποίας αισθάνονται ότι οι ιδιωτικές πωλήσεις τους εμποδίζουν να μελετούν σπάνια απολιθώματα.

Η Εταιρεία Παλαιοντολογίας (SVP) εξέφρασε τις ανησυχίες της σε μια επιστολή που εξηγεί ότι τα απολιθώματα «αντιπροσωπεύουν ένα μοναδικό κομμάτι του παρελθόντος της ζωής [και] μπορεί να χαθούν από το ιδιωτικό συμφέρον».

eBay

Πηγή: RT