ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/09/2020 11:33 EEST | Updated 17/09/2020 12:30 EEST

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Ιανός»

Για τον συντονισμό όλων των φορέων.

ojoel via Getty Images

Ευρεία  σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για το συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός) που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ήδη έχουν τεθεί σε συναγερμό οι αρχές για τον μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται να πλήξει, από το μεσημέρι, αρκετές περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Αρχικά θα επηρεάσει το νότιο Ιόνιο και τα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις στις περιφέρειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής από νωρίς το πρωί έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους και τις αυτοψίες σε όλα τα ρέματα, με έμφαση σε αυτά που είναι σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Επίσης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής με επιστολή της στους δήμους για τον καθαρισμό των φρεατίων του οδικού δικτύου, ενώ επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η άμεση κινητοποίηση όλων για να θωρακιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων της Αττικής.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου.