Εκτός Twitter ο Τραμπ, μετά από χρόνια επιθετικής και βίαιης ρητορικής στην πλατφόρμα

Ο λογαριασμός του Αμερικανού προέδρου, με περισσότερους από 88 εκατομμύρια ακολουθούς, αφαιρέθηκε οριστικά.

Μετά από χρόνια χρήσης του Twitter ως μέσου βίαιης ρητορικής και κυβερνητικών αποφάσεων, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκλείστηκε οριστικά από την πλατφόρμα στις 8 Ιανουαρίου.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την ορκομωσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το κοινωνικό δίκτυο αφαίρεσε τον λογαριασμό του Τραμπ, μετά την εισβολή του όχλου των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, η οποία οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.

Σε μία ανάρτηση σχετική με το οριστικό μπλοκάρισμα του Τραμπ, το Twitter δήλωσε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια ”λόγω του κινδύνου για περαιτέρω υποκίνηση σε βία”.

″Στο πλαίσιο των τρομακτικών γεγονότων αυτής της εβδομάδας, ξεκαθαρίσαμε την Τετάρτη ότι επιπλέον παραβιάσεις των κανόνων του Twitter θα έχουν ως αποτέλεσμα αυτή ακριβώς την απόφαση. Οι κανόνες μας υπάρχουν για να επιτρέπουν στο κοινό να ακούει απ ευθείας τους εκλεγμένους αξιωματούχους και ηγέτες του κόσμου. Το πλαίσιό μας έχει στηθεί πάνω στην αρχή ότι ο κόσμος έχει το δικαίωμα να ελέγχει ανοιχτά την εξουσία” έγραψε η εταιρεία. ”Παρ′ όλα αυτά, έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι αυτοί οι λογαριασμοί δεν είναι υπεράνω κανονισμών και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το Twitter για να υποκινούν βία. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις αρχές μας με διαφάνεια.”

After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence.https://t.co/CBpE1I6j8Y

— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 8, 2021

In the context of horrific events this week, we made it clear on Wednesday that additional violations of the Twitter Rules would potentially result in this very course of action. https://t.co/NrANZJcAfo

— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 8, 2021

Our public interest framework exists to enable the public to hear from elected officials and world leaders directly. It is built on a principle that the people have a right to hold power to account in the open. https://t.co/ZcbhDEAYjH

— Twitter Safety (@TwitterSafety) January 8, 2021

Η εταιρεία περιέλαβε και μία ανάρτηση στην οποία αναλύει το πώς έφτασε σε αυτή την απόφαση.

Η σελίδα του Τραμπ φαίνεται έτσι πλέον:

Twitter

Η εταιρεία ρωτήθηκε από την HuffPost αν θα επιτραπεί στον Τραμπ να φτιάξει κάποια άλλη σελίδα, πέρα από τον μπλοκαρισμένο πλέον λογαριασμό @realDonaldTrump. Η απάντησή της:

Οπως τονίζουμε στην πολιτική μας για την αποφυγή της απαγόρευσης, αν είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος άλλος λογαριασμός χρησιμοποιείται για να παρακαμφθεί απαγόρευση, θα μπλοκαριστεί και αυτός. Δεν θα αναστείλουμε τους κυβερνητικούς λογαριασμούς @POTUS και @WhiteHouse, αλλά θα λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης τους. Ωστόσο, αυτοί οι λογαριασμοί θα περάσουν στη νέα κυβέρνηση και δεν θα μπλοκαριστούν από το Twitter, παρά μόνο στην περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο.

Η μόνιμη αναστολή ανακοινώθηκε μετά την έκκληση περισσότερων από 300 υπαλλήλων του Τwitter για απαγόρευση του λογαριασμού Τραμπ. Οι υπάλληλοι δήλωσαν ”ταραγμένοι” από την επίθεση στο Καπιτώλιο και απαίτησαν εξηγήσεις από την εταιρεία για το προσωρινό μπλοκάρισμα του Τραμπ μετά το χάος της 6ης Ιανουαρίου.

″Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας και να αποφύγουμε μελλοντικές ζημιές” έγραψαν σε ανακοίνωσή τους.

Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου το επ αόριστον μπλοκάρισμα του Τραμπ από την πλατφόρμα, ως αποτέλεσμα του χάους στο Καπιτώλιο.

«Τα σοκαριστικά γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών ξεκάθαρα επιδεικνύουν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που του απομένει στη θέση για να υπονομεύσει την ειρηνική και νόμιμη μεταβίβαση της εξουσίας στον εκλεγμένο διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν. Η απόφασή του να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για να δικαιολογήσει αντί να καταδικάσει τις ενέργειες των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο δικαίως ανησύχησε κόσμο στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο. Απομακρύναμε τις δηλώσεις αυτές χθες επειδή κρίναμε πως η επίδρασή τους- και πιθανότατα ο σκοπός τους- θα ήταν η πρόκληση και άλλης βίας» έγραψε ο Ζάκερμπεργκ, o οποίος υποστηρίζει ότι πλέον προτεραιότητα για όλη τη χώρα θα πρέπει να είναι οι 13 ημέρες που απομένουν να περάσουν σε ειρηνικό κλίμα και σύμφωνα με τις καθιερωμένες δημοκρατικές νόρμες.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Ζάκερμπεργκ, ο επικεφαλής του Instagram ( που ανήκει στο Facebook), Ανταμ Μοσέρι, τουίταρε ότι ο Τραμπ τέθηκε εκτός της πλατφόρμας ”επ αόριστον”.

Δημοφιλή