Πελόζι: Μίλησα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου για να μην αρχίσει ο Τραμπ πόλεμο ή ρίξει πυρηνικά

Σε επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε την κατάσταση ως επικίνδυνη.
|
ASSOCIATED PRESS

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, μίλησε στον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με προληπτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί πως ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να αρχίσει εχθροπραξίες ή να διατάξει πυρηνικό πλήγμα στις 12 ημέρες που του απομένουν στη θέση.

Η Πελόζι ανέφερε σε επιστολή της σε Δημοκρατικούς βουλευτές πως μίλησε στον στρατηγό Μαρκ Μίλι, αρχηγό του γενικού επιτελείου, για τα μέτρα που είναι διαθέσιμα για να συγκρατηθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Ο Τραμπ, οργισμένος για την ήττα του στις εκλογές, υποκινούσε τους υποστηρικτές του τις ημέρες πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

«Η κατάσταση αυτού του ανεξέλεγκτου προέδρου δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη, και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε τον αμερικανικό λαό από την ανισόρροπη επίθεσή του στη χώρα και στη δημοκρατία μας» έγραψε η Πελόζι στην επιστολή της στους συναδέλφους της.

Αν και η επιστολή της Πελόζι υπογραμμίζει τις ανησυχίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του χρόνου που του απομένει στην προεδρία, υπάρχουν ερωτήματα ως προς το τι μπορεί να κάνει ο Μίλι ή κάποιος άλλος για να εμποδίσει έναν πρόεδρο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. «Δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να το κάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος έχει πλήρη, χωρίς περιορισμούς εξουσία να διατάξει τη χρήση πυρηνικών όπλων, χωρίς να απαιτείται “δεύτερη ψήφος”» είπε ο Τζέφρι Λιούις, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών Μίντλμπερι στο Μοντέρεϊ της Καλιφόρνια.

Το γραφείο του Μίλι ανέφερε πως η Πελόζι είχε προβεί στην κλήση και «απάντησε στις ερωτήσεις της σχετικά με τη διαδικασία της ιεραρχίας για τα πυρηνικά».

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων συνοδεύεται από μια πολύ εκτενή διαδικασία.

Σημειώνεται πως από το γραφείο της Νάνσι Πελόζι εκλάπη φορητός υπολογιστή κατά την εισβολή, όπως δήλωσε ένας από τους βοηθούς της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής.Όπως ανέφερε, το λάπτοπ χρησιμοποιείτο για παρουσιάσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κλοπή ηλεκτρονικών συσκευών από γραφεία κοινοβουλετικών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία μετά τα γεγονότα της Τετάρτης.

(με πληροφορίες από Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα