22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
13/10/2021 18:09 EEST | Updated 13/10/2021 18:23 EEST

Ο «Κάπτεν Κερκ» του Σταρ Τρεκ, Γουίλιαμ Σάτνερ, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που πήγε στο Διάστημα

Εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο πύραυλος της Blue Origin με τον 90χρονο ηθοποιό.

Mike Blake via Reuters

Ο πλήρως αυτόνομος πύραυλος της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος,Blue Origin, εκτοξεύτηκε επιτυχώς την Τετάρτη από χώρο εκτόξευσης στο δυτικό Τέξας, για μια υποτροχιακή πτήση που έκανε τον 90χρονο Γουΐλιαμ Σάτνερ, τον διάσημο «κάπτεν Κερκ» του Σταρ Τρεκ, τον γηραιότερο άνθρωπο που ταξιδεύει στο Διάστημα.

Ο Σάτνερ και οι τρεις συνεπιβάτες του εκτοξεύτηκαν με το ύψους 18,3 μέτρων σκάφος New Shepard για μια πτήση 11 λεπτών, με τρία με τέσσερα λεπτά έλλειψης βαρύτητας, στο διεθνώς αναγνωρισμένο όριο του Διαστήματος που είναι γνωστό ως Γραμμή Κάρμαν, περίπου 100 χλμ πάνω από τη Γη. Ακολούθως η κάψουλα επέστρεψε επιτυχώς και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην έρημο. 

Οι τέσσερίς τους, φορώντας μπλε στολές με το όνομα της εταιρείας, ανέβηκαν στην κάψουλα στο πάνω μέρος του διαστημοπλοίου με τη συνοδεία του ίδιου του Τζεφ Μπέζος.

 

via Associated Press

 

Η πτήση αυτή είναι η δεύτερη με επιβάτες της Blue Origin, χρησιμοποιώντας τον ίδιο πύραυλο και την ίδια κάψουλα που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Μπέζος πριν από τρεις μήνες.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Galactic έδωσε το έναυσμα της «κούρσας» του διαστημικού τουρισμού στις 11 Ιουλίου, πετώντας ο ίδιος με το διαστημοπλάνο της εταιρείας του στο Διάστημα. Ο Μπέζος ακολούθησε εννιά ημέρες μετά, με τη δική του κάψουλα. Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, επέλεξε από πλευράς του να μείνει πίσω στη Γη όταν η εταιρεία εκτόξευσε την πρώτη της πτήση με ιδιώτες (μη επαγγελματίες αστροναύτες) στο Διάστημα τον προηγούμενο μήνα, στέλνοντας έναν δισεκατομμυριούχο, μια πρώην καρκινοπαθή και δύο νικητές λοταρίας σε τροχιά. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία έστειλε μια ηθοποιό και έναν σκηνοθέτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για τα γυρίσματα ταινίας.

 

 

«Είμαστε μόλις στην αρχή, μα πόσο θαυμαστή είναι αυτή η αρχή. Πώς εκπληκτικό είναι να είσαι μέρος αυτής της αρχής» είπε ο Σάτνερ σε βίντεο της Blue Origin που αναρτήθηκε εν όψει της πτήσης του. «Φαίνεται να υπάρχει πολλή περιέργεια για το ταξίδι αυτού του φανταστικού χαρακτήρα, κάπτεν Κερν, στο Διάστημα. Οπότε ας προχωρήσουμε και ας απολαύσουμε το ταξίδι».

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press,