Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Ο απολογισμός της νέας διοίκησης μετά από έναν χρόνο

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για την επόμενη μέρα του Οργανισμού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ Μάρκος Χολέβας.
Suriyan Ponchaisang / EyeEm via Getty Images

Έναν χρόνο κι έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο πρόεδρος και το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έκαναν απολογισμό πεπραγμένων, σε συνέντευξη Τύπου. «H επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων, που δοκίμαζαν τη σχέση του ΕΚΚ με την κινηματογραφική κοινότητα, δικαιολογεί τη σημερινή ικανοποίησή μας και την αισιοδοξία μας για την επόμενη μέρα του Οργανισμού» δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ Μάρκος Χολέβας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης, η αντιπρόεδρος του ΔΣ Ελένη Χανδρινού, τα μέλη του ΔΣ Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Μαρία Καλλιμάνη και η νέα γενική διευθύντρια Αθηνά Καρτάλου-Αντούκου, η οποία διαδέχτηκε τον Παντελή Μητρόπουλο, καθώς νέες επαγγελματικές του υποχρεώσεις δημιουργούν ασυμβίβαστο, όπως είχε ειδοποιήσει ο ίδιος το ΕΚΚ.

Η νέα γενική διευθύντρια ανέλαβε καθήκοντα πριν δύο εβδομάδες και στη πρώτη της παρουσίαση δήλωσε: «Φτάνω σε μια πολύ καλή στιγμή, ώριμη για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να οδηγηθεί σε μία ουσιαστική εσωτερική αναδιοργάνωση που με τη στήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών θα καταστήσει τον θεσμό πιο λειτουργικό και χρήσιμο για τους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου. Και βεβαίως θα οδηγήσει το ελληνικό σινεμά σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον απολογισμό, το ΔΣ τήρησε τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα που είχε θέσει.

Ειδικότερα, «ολοκλήρωσε έκτακτα προγράμματα με επείγοντα χαρακτήρα καθώς και τις αξιολογήσεις των χρηματοδοτήσεων που εκκρεμούσαν χρόνια ταλαιπωρώντας δημιουργούς και παραγωγούς. Εξασφάλισε επίσης ένα κονδύλι του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου προγράμματος «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία» που κινδύνευε να χαθεί, ολοκλήρωσε εκκρεμείς διαδικασίες σχετικά με τη λειτουργικότητα των Διευθύνσεών του και αποκατέστησε την επικοινωνία με την κινηματογραφική κοινότητα » τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας.

Τα βασικά σημεία του απολογισμού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι:

-Η διαxείριση του προγράμματος Covid, που είχε δημιουργήσει ένταση στην κινηματογραφική κοινότητα συμπληρώθηκε με 1 εκατ. ευρώ επιπλέον, μετά από πρόταση του ΕΚΚ στο υπουργείο Πολιτισμού. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε» είπε ο Μάρκος Χολέβας, «επιδιώξαμε τη δημιουργία του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος (παράλληλα με τη συνέχιση του αρχικού προγράμματος Covid -19 που είχε ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται από το προηγούμενο ΔΣ) με στόχο την οικονομική ενίσχυση μεγαλύτερου αριθμού δημιουργών. Το Ειδικό Συμπληρωματικό Πρόγραμμα προσέθεσε 1.000.000 ευρώ στο ποσό των 2.800.000 ευρώ του αρχικού προγράμματος Covid -19, χάρη στη γενναία υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ που είχε αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Διατέθηκαν έτσι από το υπουργείο 3.800.000 ευρώ στην κινηματογραφική κοινότητα και κινητοποιηθήκαμε με τη συνεργασία του ΥΠΠΟΑ για την ενίσχυση με 700.000 ευρώ των αιθουσών που είχαν προβάλει ελληνική ταινία». Η ετήσια τακτική επιχορήγηση του ΕΚΚ από το ΥΠΠΟΑ ως φορέας εποπτευόμενος από το ΥΠΠΟ με δικό του κωδικό είναι 3.600.000 ευρώ. Ίσως το ΕΚΚ εφέτος έλαβε συνολικά «τη μεγαλύτερη στην ιστορία χρηματοδότηση, τακτική και έκτακτη» είπε ο Μάρκος Χολέβας, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι «το ελάχιστο ποσό που πρέπει να έχει ετήσια το Κέντρο για την ελληνική κινηματογραφία είναι το ποσό των 6.500.000 ευρώ».

-Η κατάρτιση Εσωτερικού Κανονισμού που έχει εγκριθεί από τα τρία συναρμόδια υπουργεία -Πολιτισμού, Οικονομικών, Εσωτερικών είναι «κάτι που για χρόνια προσπαθούσαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Έτσι, το Κέντρο είναι ένας από τους λίγους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ που έχει αποκτήσει εσωτερικό κανονισμό ο οποίος λειτουργεί υπέρ της ελληνικής κινηματογραφίας και δημιουργών».

-Η διαβίβαση στην Εισαγγελία Αθηνών όλων των απαραίτητων στοιχείων που βρίσκονταν στην διάθεση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και συγκεντρώθηκαν με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του ΕΚΚ προκειμένου να δοθεί η πλήρης εικόνα στις εισαγγελικές αρχές σε σχέση με τις διαπιστώσεις των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2015-2017, με κορυφαίο τον έλεγχο του Λογιστηρίου του Κράτους, συμπεριλαμβανομένου επίσης και του σχεδίου έγκλησης του Δικηγορικού Γραφείου Ασπρογέρακας-Γρίβας που είχε παραγγείλει το προηγούμενο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. «Η εισαγγελία Αθηνών ως καθ′ ύλη αρμόδια, θα εξετάσει την ύπαρξη ή μη ποινικών αδικημάτων».

-Εγκρίθηκαν προτάσεις του παρελθόντος που εκκρεμούσαν έως και τρία χρόνια για ολοκληρωμένες ταινίες, (με την διαδικασία των readers -αναγνωστών). «Πολλά γράφτηκαν και πολλά ακούστηκαν γι αυτή την διαδικασία» τόνισε ο Μάρκος Χολέβας. «Βρίσκεται σε εξέλιξη και μια καταγγελία, έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας εάν οι διαδικασίες τηρήθηκαν όπως ορίζει ο νόμος και έχουν επίσης κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα από κινηματογραφιστές, με το δικαίωμα άσκησης ένδικων μέσων, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου» είπε ο Μάρκος Χολέβας, σχολιάζοντας όμως το γεγονός «πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων κινηματογραφιστών» όπως είπε «δεν βρήκε πρόβλημα στις αποφάσεις του ΔΣ του ΕΚΚ και αποδέχτηκε τις αξιολογήσεις. Οι διαδικασίες είναι διαφανείς, όλα όσα καταλογίζονται για τους readers -και το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές- είναι διαδικασίες που ακολουθούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα - το Eurimages από το 2022 θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο».

-Δημιουργήθηκαν ευέλικτοι και σύγχρονοι κανονισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κινηματογραφίας. Τα προγράμματα είναι ήδη δημοσιευμένα, η δέσμευση για το τετράμηνο ως προθεσμία για τις εγκρίσεις τηρήθηκε για τις έτοιμες ταινίες και σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες αποφάσεις στο πλαίσιο της τήρησης του τετράμηνου.

-Με τους νέους κανονισμούς ορίζεται για πρώτη φoρά με ποιες συνθήκες και ποιους όρους η Ηellas Film επιδοτεί και στηρίζει τη συμμετοχή μιας ελληνικής ταινίας στα διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, καθιερώθηκε η υποβολή αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όλων των προτάσεων κι έτσι δίνεται η δυνατότητα της παρακολούθησή τους από τους ενδιαφερόμενους σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησής τους. Όπως επίσης, για πρώτη φορά το ΕΚΚ δέχτηκε υποβολή δεδομένων με ηλεκτρονικό τρόπο κατά την υλοποίηση του Ειδικού Συμπληρωματικού Προγράμματος Covid. «H καινοτομία αυτή προωθεί το αδιάβλητο και ασφαλές των διαδικασιών, είναι δε το πρώτο βήμα του ΕΚΚ προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του».

-Το ΕΚΚ ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν ζητήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων με το ΕΚΟΜΕ συνάπτοντας προγραμματική συμφωνία μαζί του. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ο συντονισμός της δράσης των δύο φορέων με τη δημιουργία του Εθνικού Περιπτέρου στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών. Θα ακολουθήσει η κοινή παρουσία και στα άλλα μεγάλα φεστιβάλ.

Ο Μάρκος Χολέβας διευκρίνισε ότι ανάμεσα στο ΕΚΚ και τον ΕΚΟΜΕ δεν υπάρχει ανταγωνισμός. «Το πρόβλημα είναι καθαρά νομικό, αφού ο νόμος του 2015 έχει δώσει στον ΕΚΟΜΕ αρμοδιότητες που ανήκαν στο Κέντρο με το νόμο του 2010 κι έτσι υπάρχει επικάλυψη δράσεων, όπως για παράδειγμα στην παρουσία των δύο φορέων αυτών στο εξωτερικό. Είναι σαφές ότι ο κάθε φορέας δεν θέλει να εγκαταλείψει το πεδίο των δράσεών του στον τελικό απολογισμό του».