Ελληνικός Τουρισμός με αβέβαιο μέλλον

Πώς οι ακατάπαυστα υψηλές τιμές αμαυρώνουν την φήμη της Ελλάδας; Ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» για την τουριστική βιομηχανία;
via Associated Press

Η Ελλάδα ήταν πάντα ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού όπου υποδέχεται εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο.

Εξαιτίας των δυσχερών καταστάσεων που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας τα δεδομένα ανατράπηκαν, με αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία. Το φετινό καλοκαίρι φάνηκε μια χρονιά ανόρθωσης του τουρισμού, με αμέτρητους τουρίστες και ντόπιους να επιθυμούν να επισκεφτούν την ιδιαίτερη ομορφιά των Ελληνικών μας νησιών, αντικρίζοντας τις εξωφρενικές τιμές της τουριστικής αγοράς.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ολοένα και περισσότερο κάνουν λόγο για τις αλόγιστα υψηλές τιμές στην χώρα μας, γεγονός αδιάψευστο. Οι τιμές τόσο των ειδών διατροφής, όσο της διαμονής αλλά και των καυσίμων έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, υψηλότερα από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που αποτελεί μεγάλη δυσφήμιση και ώθηση για αναζήτηση εναλλακτικών - οικονομικότερων επιλογών τουρισμού σε χώρες του εξωτερικού.

Αναντίρρητα ευθύνες αποδίδονται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ίδιους του επιχειρηματίες. Από την μια πλευρά η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει για την συγκράτηση των υπερβολικά υψηλών τιμών, επιτρέποντας την αγορά να λειτουργεί ασύδοτα. Από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες εξαπατούν τους καταναλωτές- πελάτες τους, καθώς επιζητούν τα υπερκέρδη, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και παράλληλα το δικό τους.

Όσο η ακρίβεια κατακλύζει την τουριστική βιομηχανία, τόσο οι καταναλωτές θα μειώνουν τις δαπάνες τους, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο ακρίβειας που μόνο προβλήματα θα προκαλεί στην αγορά. Αναμφίβολα, ο στιγματισμός της Ελλάδας ως μιας ανεξέλεγκτα ακριβής χώρας δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα ως προς το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Εφόσον επιθυμούμε ο τουρισμός να αποκαλείται «η πιο βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, θα πρέπει να φροντίσουμε για την διαφύλαξη της.
Δημοφιλή