Ελβετία: Υπό έρευνα η κατάρρευση της Credit Suisse και ο ρόλος των αρχών στη συμφωνία

Κυβέρνηση, ελβετική κεντρική τράπεζα και ρυθμιστική αρχή ενορχήστρωσαν τη συμφωνία εξαγοράς της τράπεζας από την UBS
DENIS BALIBOUSE via Reuters

Έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης της Credit Suisse και τη συμφωνία διάσωσης της από την UBS, που σχεδιάστηκε από τις ελβετικές αρχές, αποφάσισε το Κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ιδρυθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή (PUK) η πέμπτη που ιδρύεται στην σύγχρονη ιστορία της Ελβετίας, με τα πολιτικά κόμματα να αποφασίζουν τις επόμενες ημέρες ποιοι 14 βουλευτές θα απαρτίζουν την επιτροπή.

Η απόφαση του Κοινοβουλίου έρχεται μετά το πόρισμα δύο υποεπιτροπών ότι πρέπει να ελεγχθεί ο ρόλος της κυβέρνησης, της ελβετικής κεντρικής τράπεζας και της ρυθμιστικής αρχής στην συμφωνία επείγουσας διάσωσης της Credit Suisse.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας διάσωσης, η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, σηματοδοτώντας την πρώτη διάσωση μιας παγκόσμιας τράπεζας από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση παρείχε στις τράπεζες 109 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (120,32 δισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομικές εγγυήσεις για να διευκολυνθεί η συμφωνία, προκαλώντας ευρεία αναταραχή στην Ελβετία.

Δημοφιλή