ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2019 19:31 EEST

Εμπορικός πόλεμος: Νέοι δασμοί από την Κίνα σε αμερικανικά προϊόντα- οργισμένη αντίδραση από Τραμπ

Δασμοί σε προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων.

Rawf8 via Getty Images

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα επιβάλει ως αντίποινα δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων, επιβαρύνοντας μέχρι και 10% σε σχέση με τις υπάρχουσες τιμές, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Η νέα «ομοβροντία» από την Κίνα λαμβάνει χώρα αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, που προορίζονται να τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις, την 1η Σεπτεμβρίου και τη 15η Δεκεμβρίου.

Η Κίνα θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε 5.078 προϊόντα ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αγροτικών προϊόντων όπως σπόροι σόγιας, αργό πετρέλαιο και μικρά αεροσκάφη. Επίσης, επαναφέρει τους δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

O Τραμπ αντέδρασε με μια σειρά tweets, όπου έγραψε ότι «η χώρα μας έχασε, ανόητα, τρισεκατομμύρια δολάρια με την Κίνα μέσα σε πολλά χρόνια. Κλέβουν την πνευματική μας ιδιοκτησία σε ρυθμούς εκατοντάδων δισ. δολαρίων ετησίως κι θέλουν να συνεχίσουν. Δενθα το αφήσω να συμβεί! Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα, και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς αυτούς. Τα μεγάλα χρηματικά ποσά που έβγαλε και έκλεψε η Κίνα από τις ΗΠΑ χρονιά με χρονιά, για δεκαετίες, πρέπει να σταματήσουν και θα σταματήσουν. Ως εκ τούτου, οι μεγάλες μας αμερικανικές εταιρείες διατάσσονται να σταματήσουν να αναζητούν εναλλακτικές στην Κίνα, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των εταιρειών πίσω και παραγωγής των προϊόντων σας στις ΗΠΑ. Θα απαντήσει στους δασμούς της Κίνας το απόγευμα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ. Επίσης, διατάσσω όλους τους μεταφορείς, περιλαμβανομένων των Fed Ex, Amazon, UPS και του Ταχυδρομείου να αναζητούν και να αρνούνται τις παραδόσεις Fentanyl από την Κίνα (ή αλλού). Το Fentanyl σκοτώνει 100.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο. Ο πρόεδρος Σι είπε πως αυτό θα σταματούσε- δεν σταμάτησε. Η οικονομία μας, εξαιτίας των κερδών μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Κίνας. Θα το κρατήσουμε έτσι αυτό!».

Επίσης, σε άλλα tweets καταφέρθηκε εναντίον της Fed και του προέδρου της, Τζέι Πάουελ, γράφοντας «το μόνο ερώτημα είναι, ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας, ο Τζέι Πάουελ ή ο πρόεδρος Σι;».

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)