Αποδεκτή η παραίτηση Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα - αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ

Αποδεκτή η παραίτηση Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα - αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ
|
ASSOCIATED PRESS

Αποδεκτή «με πόνο καρδιάς» όπως είπε, έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η οποία υπεβλήθη νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του κ. Κοτζιά.

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.Η απόφασή μου να κάνω αποδεκτή την παραίτηση και να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών είναι μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, όσο και προς την κυβέρνησή μου...» δήλωσε ο κ. Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης. «Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.»

Ο κ. Τσίπρας έστειλε επίσης μήνυμα προς τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα δεχθεί την είσοδο της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε Οργανισμό με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας:

«Να στείλω ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν σε ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Είμαι σπόρος»

Ο κ. Κοτζιάς έκανε το πρώτο σχόλιό του μέσω twitter, με στίχους του Διονύση Σαββόπουλου και του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά μέσω Twitter και υπογράμμισε τον λόγο για τον οποίο ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πώς έφτασε στην παραίτηση

Αφορμή της παραίτησης του κ. Κοτζιά στάθηκε η σύγκρουσή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

Στη διάρκειά της, ο Πάνος Καμμένος έθεσε ζήτημα διαχείρισης κονδυλίων από το υπουργείο Εξωτερικών και ο κύριος Κοτζιάς θεωρεί ότι δεν τον κάλυψε επαρκώς ο πρωθυπουργός σε ένα μείζον για τον ίδιο ζήτημα ηθικής τάξεως.

Ο υπουργός Εξωτερικών έλαβε την απόφασή του το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεκτιμώντας τις δηλώσεις που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολίασε τα όσα συνέβησαν χθες, χωρίς ωστόσο να καλύψει επαρκώς τον υπουργό Εξωτερικών.

«Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε να φανεί η δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας: «Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την πποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, άσκησε κριτική στον υπουργό Άμυνας για όσα έκανε στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «εκθέτει και τον πρωθυπουργό και την χώρα». Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται να επεσήμανε ότι ο Π. Καμμένος στις ΗΠΑ υπονόμευσε την εθνική θέση για το Μακεδονικό, ότι παραβίασε την κυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ επανέλαβε ότι την εξωτερική πολιτική την διαμορφώνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι ο υπουργός Άμυνας.

Ο Π. Καμμένος αντέδρασε και υπήρξε διάλογος ανάμεσα στους δύο, με τον υπουργό Άμυνας να θέτει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών αν δεν περάσει από τα Σκόπια η συμφωνία των Πρεσπών. Υπουργοί έλεγαν ότι ο Π. Καμμένος ήταν διαρκώς εκνευρισμένος καθώς η συζήτηση στο υπουργικό στρεφόταν διαρκώς στο Μακεδονικό. Αντίθετα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρ;ας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κράτησαν χαμηλούς τόνους.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς έφυγε αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο Π. Καμμένος δεν επιβεβαίωσε την αντιπαράθεση.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα