Ένας πόλεμος, τόσοι νεκροί και 20 χαμένα χρόνια - Οι Ταλιμπάν επελαύνουν σε όλο το Αφγανιστάν

Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία ονόμασαν οι ΗΠΑ την εισβολή το 2001. Φεύγουν αφήνοντας τη χώρα στους τρομοκράτες.
PARWIZ via REUTERS

Μία ακόμη περιφέρεια-κλειδί στο Αφγανιστάν καθώς αποτελεί κύριο σημείο διέλευσης των συνόρων της χώρας με το Ιράν κατέλαβαν οι Ταλιμπάν οι οποίοι συνεχίζουν να επελαύνουν ταχύτατα σε όλη τη χώρα, όπως παραδέχονται Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη καταλάβει περιοχές που συνορεύουν με πέντε χώρες - το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν - καθώς οι νατοϊκές δυνάμεις αποχωρούν και αυτές των ΗΠΑ θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τις 31 Αυγούστου, όπως επανέλαβε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάίντεν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αναγνώρισε σήμερα πως οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει δεκάδες κέντρα περιφερειών στο Αφγανιστάν. «Και πιστεύουμε ότι έχουν σκοπό να απειλήσουν και κέντρα επαρχιών».

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στο πλαίσιο της επιχείρησης ”Διαρκής Ελευθερία”. 19 χρόνια μετά κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν τους οποίους είχαν ορκιστεί να εξαφανίσουν και 20 χρόνια μετά τον πόλεμο αποχωρούν παραδίδοντας ουσιαστικά τη χώρα σε αυτούς και στο κράτος του τρόμου που συνοδεύει την επικράτησή τους.

OMAR SOBHANI via REUTERS

Καταλαμβάνουν περιφέρειες χωρίς καν να πολεμήσουν

Σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών Ταλιμπάν και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων μαίνονται και στη βόρεια επαρχία Μπαλχ, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ότι το συνοριακό πέρασμα με το Ιράν, το Ισλάμ Κουάλα, που βρίσκεται στην επαρχία Χεράτ, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και πως Αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας και τελωνείων διέφυγαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο al Alam TV του Ιράν, μετέδωσε ότι Αφγανοί στρατιώτες εισήλθαν στο ιρανικό έδαφος μέσω του συνοριακού περάσματος για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Ο Ταρίκ Άριαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, διέψευσε τα δημοσιεύματα και είπε ότι το σημείο διέλευσης των συνόρων είναι ακόμη υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.

Ένας άλλος αξιωματούχος ασφαλείας τόνισε ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν αμαχητί πέντε περιφέρειες στην Χεράτ.

Τη Δευτέρα, χίλιοι Αφγανοί στρατιωτικοί βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Τατζικιστάν, έπειτα από σφοδρές δυνάμεις με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας επαρχίας Μπανταχσάν, που συνορεύει επίσης με την Κίνα και το Πακιστάν.

Xinhua News Agency via Getty Images

Πρόσκαιρες νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων

Νωρίτερα το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν με μάχες τον έλεγχο της της Καλά-ι-Νάου, πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Μπαντγίς, στην οποία είχαν εισβάλει μια μέρα νωρίτερα οι Ταλιμπάν.Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 69 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε νέες επιχειρήσεις στις παρυφές της Καλά-ι-Νάου.

Οι μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικών κυβενρητικών δυνάμεων μαίνονταν για δεύτερη ημέρα στην Καλά-ι-Νάου και πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό αυτής της επαρχιακής πρωτεύουσας. Το υπόλοιπο τμήμα της επαρχίας Μπαντγίς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας τονίζουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει περισσότερες από 100 περιφέρειες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει πάνω από 200 περιφέρειες σε 34 επαρχίες, που συγκροτούν πάνω από την μισή έκταση της χώρας. Μεγάλες πόλεις παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «πέτυχε τους στόχους της» στη χώρα αυτή, όσον αφορά τον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής απειλής.

«Τερματίζουμε τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής», συνέχισε ο Μπάιντεν, τονίζοντας: «Δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Ταλιμπάν, τους οποίους όπως είπε «δεν εμπιστεύεται», έχουν ισχυροποιηθεί στρατιωτικά. Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν είναι «αναπόφευκτο» να πέσει η χώρα στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή