Ένας θρίαμβος, μια συντριβή και μια αλλαγή

Θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό με νέο πρόσωπο-κλειδί στην αξιωματική αντιπολίτευση;
via Associated Press

Το αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών δεν έχει δεύτερη ανάγνωση. Έχει ένα μεγάλο θριαμβευτή, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν καθολικά ηττημένο, τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα και μια πιθανότητα να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό με νέο πρόσωπο-κλειδί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία γρήγορα αντέδρασε στην πιθανότητα χαλαρής ψήφου, συνειδητοποίησε τη σημασία αυτής της εκλογικής μάχης, έδωσε έναν αγώνα ο οποίος βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στον Αρχηγό της και πέτυχε μια τεράστια νίκη. Αν διαχειριστεί με σύνεση και στωικότητα τον μήνα μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα καταφέρει να σχηματίσει μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση με έναν πανίσχυρο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας Αρχηγό κι έναν Πρωθυπουργό ο οποίος θα έχει πλέον να αναμετρηθεί με την Ιστορία και μόνο με αυτή. Από την εποχή Κώστα Σημίτη είχαμε να δούμε τέτοιο αποτέλεσμα και τέτοια εκλογική επιτυχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε την συντριβή. Ακόμα κι όσοι το έβλεπαν όσο περνούσαν οι ημέρες της προεκλογικής περιόδου δεν τολμούσαν να το ψελλίσουν. Ωστόσο στην HuffPost είχαμε αναφερθεί για την αυτοκαταστροφική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, την αλλοπρόσαλλη στρατηγική του και την προεκλογική διαδρομή του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μετεκλογικά ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει ο ίδιος μια απόφαση ζωής. Αν παραμείνει Επικεφαλής κινδυνεύει στις εκλογές, σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, να δει τον εαυτό του Αρχηγό του τρίτου κόμματος. Κι αν δεν το δει τώρα, το πιθανότερο είναι να τον δει στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά αυτό είναι το ελάχιστο μπροστά στη δική του προσωπική αναμέτρηση με την Ιστορία. Χρειάζεται μεγάλη αρετή και τόλμη να διαχειριστεί την υστεροφημία του και να φύγει ηττημένος μεν αλλά με ψηλά το κεφάλι δε.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει. Με λάθη στην προεκλογική περίοδο, με εμφανείς αδυναμίες στην εκλογική δυναμική των αστικών κέντρων, με αργά εκλογικά αντανακλαστικά αλλά με τη γοητεία του νέου και αδοκίμαστου κατάφερε να κερδίσει περίπου 210.000 ψηφοφόρους. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια τεράστια ευκαιρία. Και πλέον δεν έχει διμέτωπο. Με σεβασμό στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει όλη τη δυνατότητα να θέσει ως στόχο τη θέση του Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να επιζητήσει να τη διεκδικήσει. Υπό προϋποθέσεις, με σωστή στρατηγική στόχευση και πετυχημένη εκτέλεση αυτό μπορεί να γίνει στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην σημειώσει κανείς δύο ακόμα νικητές, δύο εντυπωσιακές προσπάθειες και δύο, επίσης, ηττημένους. Επιπλέον περίπου 110.000 ψήφοι για το ΚΚΕ, επιπλέον περίπου 50.000 ψήφοι για την Ελληνική Λύση. Από τους νικητές αυτής της εκλογικής αναμέτρησης έχουν ένα δύσκολο έργο, ειδικά η Ελληνική Λύση, να διατηρήσουν τα ποσοστά τους σε περίπου 35 μέρες. Πάντως το ποσοστό της τελευταίας είναι απτή απόδειξη του γεγονότος ότι η τηλεμαχία (debate) είχε τελικά επίπτωση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εντυπωσιακή η ΝΙΚΗ κ. Δημητρίου Νατσιού, εξαιρετικό το αποτέλεσμα της Πλεύσης Ελευθερίας που διπλασίασε τα αριθμητικά της δεδομένα. Η Πλεύση Ελευθερίας είχε κατά τη γνώμη μου την καλύτερη τηλεοπτική διαφήμιση. Σε κάθε περίπτωση σίγουρα την πλέον πετυχημένη στη σχέση ποιότητας-τιμής.

Οι δύο ηττημένοι: η ΜΕΡΑ 25 του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη τον οποίο οι πολίτες πλέον σπρώχνουν στη ζώνη της γραφικής πολιτικής προσωπικότητας κι η Εθνική Δημιουργία των κ.κ. Θάνου Τζήμερου και Φαήλο Κρανιδιώτη της οποίας ο εκβιασμός της τελευταίας καθόδου δεν απέδωσε.

Δημοφιλή