Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι.
via Associated Press

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη την Τετάρτη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς το «GOP» αποκτά, κατά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ισχνή πλειοψηφία.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε —Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο— είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με το CBS News, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εξασφαλίσει τις 218 έδρες που χρειάζονται για να έχουν την πλειοψηφία στο δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, μία εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Αν και η πλειοψηφία αυτή είναι ισχνή, αρκεί για να παρεμποδίζουν την ατζέντα του προέδρου Μπάιντεν για τα επόμενα δύο χρόνια- ωστόσο οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς δεν υλοποιήθηκε το «μεγάλο κόκκινο κύμα» που περίμεναν οι Ρεπουμπλικανοί.

Πέραν του ότι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του κ. Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν επίσης τη δυνατότητα να αρχίσουν να διενεργούν διάφορες δυνητικά πολιτικά «σκληρές» έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Ο Κέβιν Μακάρθι ίσως αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς θα χρειαστεί να πειθαρχεί την πολυδιασπασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα σε κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του κράτους και του στρατού, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη από προχθές Τρίτη την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, θα παρακολουθεί στενά.

Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του κ. Μπάιντεν, που εξέφρασε ήδη τη βούλησή του να συνεργαστεί με το GOP δηλώνοντας ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο «ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, θεωρώ, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους (...) να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα