Εννέα παρατηρήσεις για τα γεγονότα στο Ισραήλ

Μια κρίση που αφορά πολλούς.
JACK GUEZ via Getty Images

1) Όσα γίνονται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη μας θυμίζουν ότι η αραβοϊσραηλινή διένεξη είναι η παλαιότερη και εντονότερη σύρραξη της Μέσης Ανατολής.

2) Το μόνο που θα πετύχουν οι πυραυλικές επιθέσεις από τηn Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι οι θάνατοι... Παλαιστινίων! Ήδη έχουν σκοτωθεί πάνω από 25 άνθρωποι από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην Γάζα.

3) Η κρίση επηρεάζει τα πολιτικά πράγματα στο Ισραήλ και ενισχύει τον Νετενιάχου.

4) Η κρίση τερματίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει το Ισραήλ. Για άλλη μια φορά ο Πανισλαμισμός υπερισχύει του ρεαλισμού. Σε αμηχανία βρίσκονται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

5) Οι δηλώσεις Μπλίνκεν για όσα γίνονται στην Ιερουσαλήμ δείχνουν την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις προεδρίες Μπάιντεν και Τραμπ.

Την ώρα που ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί και τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πομπέο, ζητά μέσω Twitter την απόλυτη στήριξη του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον.

6) Περιμένω να δω τι θα κάνουν Ιράν και Χεζμπολάχ σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η κρίση σύντομα.

7) Ο Σίσι ο οποίος έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη.Για να δούμε, θα αποδείξει ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμός της κρίσης;

8) Για ακόμη μια φορά η διεθνής κοινότητα είναι απούσα.

9) Για άλλη μια φορά το ελληνικό διαδίκτυο είναι διχασμένο για ένα ζήτημα που δεν το αφορά άμεσα. Ένα κομμάτι βρίζει το Ισραήλ και ένα άλλο τους Παλαιστινίους. Ούτε όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες ούτε οι Ισραηλινοί φασίστες.

Δημοφιλή