ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2019 14:45 EEST

Εντείνονται οι φόβοι για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας- ΗΠΑ

«Καμπανάκια» από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

RomoloTavani via Getty Images

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ προειδοποιούν τους επενδυτές για τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης από τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg- ενώ οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους πως η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση ως τη σύνοδο της G20 στα τέλη του Ιουνίου.

Μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να αρχίσει εντός εννιά μηνών εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει δασμούς 25% σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων, και το Πεκίνο απαντήσει ανάλογα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Από πλευράς της, η JPMorgan Chase & Co είπε πως η πιθανότητα μιας ύφεσης στις ΗΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αυξήθηκε στο 40% από το 25% που ήταν έναν μήνα πριν.

«Πρόσφατες συζητήσεις με επενδυτές έχουν ενισχύσει την εντύπωση πως οι αγορές υποτιμούν τις επιπτώσεις των εμπορικών εντάσεων» γράφει ο Τσετάν Αχία, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, σε αναφορά του. «Οι επενδυτές είναι γενικά της άποψης πως η εμπορική διαμάχη θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερο, μα εμφανίζονται να παραβλέπουν τις πιθανές επιπτώσεις τους από παγκόσμιας μακροοικονομικής άποψης».

Τέτοιου είδους προειδοποιήσεις, σημειώνει το Bloomberg, ενδεχομένως να «δώσουν σήμα» στις χρηματαγορές και να δώσουν «χρώμα» στις διεργασίες που γίνονται στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία. Το ενδεχόμενο μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας υπογραμμίζεται επίσης και από την αποδυνάμωση των δεικτών του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ, παράλληλα, παρεμφερείς ενδείξεις υπάρχουν και στις αγορές ομολόγων, καθώς επενδυτές φαίνονται να προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση και μέτρα χαλάρωσης από κεντρικές τράπεζες. «Η παγκόσμια ανάπτυξη πλέον φαίνεται πιθανόν να πέσει κάτω του αναμενόμενου για το υπόλοιπο του έτους» έγραψε σε σχετικό report ο Μπρους Κάσμαν, επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan και συνάδελφοί του.

 

ANNECORDON via Getty Images

 

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs λένε πως αναμένουν επιβολή δασμών 10% από τις ΗΠΑ σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα αξίας 300 δισ. δολαρίων και σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό. Η τράπεζα κατέβασε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους, κατά περίπου μισή μονάδα, στο 2%.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, το ρήγμα μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κίνας έχει κλιμακωθεί, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Επίσης, ο εμπορικός πόλεμος αποκτά παγκόσμια διάσταση εν μέσω και των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ- ενώ ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς και στις εισαγωγές από το Μεξικό, λόγω της παράνομης μετανάστευσης. Όπως αναφέρει το Reuters, η βιομηχανική δραστηριότητα σημείωσε πτώση στην Ασία και την Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα, καθώς εντείνονται οι φόβοι περί παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του εμπορικού πολέμου, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης προς τους διαμορφωτές πολιτικής για λήψη τονωτικών μέτρων.

Γενικότερα μιλώντας, οι ενδείξεις αυτές εκτιμάται πως θα επιδεινωθούν μέσα στους προσεχείς μήνες, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων δασμών γίνονται αισθητές στο παγκόσμιο εμπόριο, επηρεάζοντας με τη σειρά του την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ψυχολογία των καταναλωτών- προκαλώντας, κατ’επέκταση, απώλειες θέσεων εργασίας και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων σχετικά με επενδύσεις. Κάποιοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η παγκόσμια ύφεση θα επέλθει εάν δεν αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ως τη σύνοδο της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας στα τέλη του Ιουνίου, όπου θα συναντηθούν ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.

(με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters)