Εντυπωσιακά αποτελέσματα στο «e – Astypalea» που επιταχύνεται

Κυκλοφορούν 57 ηλεκτρικά οχήματα, έχουν παραγγελθεί ακόμα 61 και έχουν διανύσει πάνω από 373.000 «καθαρά» χιλιόμετρα.
KOSMOCAR

Το πρόγραμμα «e-Astypalea», για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και βιώσιμο νησί», έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ως πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, του ομίλου της VW και του αντιπροσώπου της στην Ελλάδα Kosmocar, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού «K2».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kosmocar, από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών, τον Ιούνιο του 2022, οι χρήστες του οικοσυστήματος «astyMOVE» διένυσαν περισσότερα από 373.000 χλμ. με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 44,8 τόνων CO2 εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης (μ.ο. 120 γρ./χλμ).

Επίσης, το 25% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το “ASTYBUS”, με ηλεκτρικό μέσο μαζικής μεταφοράς, γεγονός που αναδεικνύει την αποδοχή και υιοθέτηση των λύσεων έξυπνης κινητικότητας από την τοπική κοινωνία.

Αντίστοιχα, με την υπηρεσία «astyGO» η οποία ουσιαστικά είναι ενοικίαση ηλεκτρικών Volkswagen ID.3, eScooter SEAT MO 125 και πανίσχυρων eBike της Ducati, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 895 διαδρομές (στο 9μηνο του 2023) σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση +84% σε σχέση με το 2022, με έως και 1,4 χρήστες την ημέρα, ανά όχημα, να το «μοιράζονται», κάνοντας πράξη το μοντέλο του vehicle sharing στην Αστυπάλαια.

Σε συνάντηση που είχαν η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας Νίκο Κομηνέα και τον υπεύθυνο για το έργο από την Kosmocar, Άγγελο Στεφανόπουλο, συζητήθηκε η προώθηση του προγράμματος «e-Astypalea» και ειδικότερα των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση με ηλεκτρικά, όλων των οχημάτων κάθε μορφής (ποδήλατα, scoοters, αυτοκίνητα, βαν, ταξί) και την εγκατάσταση φορτιστών ιδιωτικής χρήσης στο νησί.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 57 ηλεκτρικά οχήματα στην Αστυπάλαια και υπάρχουν ενεργές υποβληθείσες αιτήσεις στο πρόγραμμα ακόμα 65 για 101 οχήματα.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα επιδοτήσεων στην Αστυπάλαια θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και ζήτησε από το δήμαρχο προτάσεις για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών και επιτάχυνσης της διαδικασίας επιδότησης.

«Στην Αστυπάλαια ξεκίνησε να υλοποιείται το 2021 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου φόρτισης, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών διαμοιρασμού οχημάτων και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την φόρτιση όλων των ηλεκτρικών οχημάτων του νησιού. Μέσω αυτού η Αστυπάλαια γίνεται νησί πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας. Η δράση «e-Αstypalea» σηματοδοτεί τη μετάβαση των νησιών στην ηλεκτροκίνηση. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον Δήμο Αστυπάλαιας, θα απλοποιήσουμε το πρόγραμμα επιδοτήσεων για να διευκολύνουμε τους Αστυπαλιώτες στον εξηλεκτρισμό των οχημάτων τους. Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε η υφυπουργός.

Δημοφιλή