Εντολή στα κλιματιζόμενα καταστήματα της Γαλλίας: Κλείνετε τις πόρτες ή βαρύ πρόστιμο

Σχέδιο και για τον περιορισμό της χρήσης φωτεινών πινακίδων. Πρωτοφανή μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
via Associated Press

Τα κλιματιζόμενα καταστήματα στη Γαλλία θα λάβουν εντολή να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές διαφορετικά κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο, δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Αγκνέ Πανιέ Ρινασέ, ανακοινώνοντας τον επικείμενο κανόνα για την καταπολέμηση της σπατάλης ενέργειας.

Το να αφήνουμε τις πόρτες ανοιχτές όταν ο κλιματισμός είναι ενεργοποιημένος οδηγεί σε «20 τοις εκατό περισσότερη κατανάλωση και... είναι παράλογο», τόνισε.

Παράλληλα, αποκάλυψε είπε ότι υπάρχουν επίσης σχέδια για περιορισμό της χρήσης φωτεινών πινακίδων.

«Τις επόμενες ημέρες, θα εκδώσω δύο διατάγματα: το πρώτο θα διευρύνει την απαγόρευση της φωτεινής διαφήμισης, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης, μεταξύ 1 π.μ. και 6 π.μ.», με εξαίρεση τα αεροδρόμια και τους σταθμούς, είπε η Γαλλίδα υπουργός.

«Το δεύτερο θα απαγορεύσει στα καταστήματα να ανοίγουν τις πόρτες τους όσο λειτουργεί ο κλιματισμός και η θέρμανση», συμπλήρωσε.

Ορισμένες πόλεις στη Γαλλία, η οποία όπως και άλλα μέρη της Ευρώπης έχει πληγεί από καύσωνα πρόσφατα, ψήφισαν δημοτικούς κανόνες τον Ιούλιο, επιβάλλοντας πρόστιμα για παραβίαση καταστημάτων με κλιματισμό.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να το επεκτείνει σε ολόκληρη τη χώρα, με πρόστιμο έως και 750 ευρώ αλλά θα δώσει έμφαση στην «εκπαίδευση» των καταστηματαρχών σε πρώτη φάση.

Πηγή: France24

Δημοφιλή