Η Ομικρον σαρώνει την Αυστραλία και γεμίζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία

Με τον αριθμό των εισαγωγών να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ.
Loren Elliott via REUTERS

Ο αριθμός των Αυστραλών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία με κορονοϊό άγγιξε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επίπεδα ρεκόρ την Δευτέρα, με περίπου 5.450 εισαγωγές, καθώς η εξάπλωση των εξαιρετικά μεταδοτικών νέων υποπαραλλαγών τη Omicron καταπονεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την χώρα.

Ο αριθμός έχει αυξηθεί από τα τέλη Ιουνίου, καθώς τα στελέχη BA.4 και BA.5 κυριαρχούν, αφού μπορούν να παρακάμπτουν ευκολότερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το στέλεχος BA.5 μπορεί να είναι τόσο μολυσματικό όσο η ιλαρά.

Ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία είναι ο υψηλότερος από την εμφάνιση της νόσου, ξεπερνώντας ακόμα και τον αριθμό ρεκόρ του Ιανουαρίου με 5.390 εισαγωγές κατά το πρώτο κύμα λοιμώξεων από την Omicron. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων έχει επίσης αυξηθεί, ξεπερνώντας τους 100 το Σάββατο για πρώτη φορά.

Περισσότεροι από 1.000 οίκοι ευγηρίας έχουν γεμίσει με κρούσματα, είπε η κυβέρνηση, με τους ηλικιωμένους να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό. Και καθώς πολλοί οίκοι ευγηρίας αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού, οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με την συμμετοχή στρατιωτών κάτι που όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Μάρλες, θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Είναι ένα έκτακτο - ακραίο μέτρο και είναι σωστό να το περιγράψουμε έτσι», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Δεδομένου του αριθμού των κρουσμάτων που έχουμε αυτή τη στιγμή, αυτό είναι η σωστή κίνηση από την μεριά των ενόπλων δυνάμεων».

Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία είτε νοσεί είτε βρίσκεται σε καραντίνα, κάτι που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας.

Παράλληλα, με την χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ έντονο, από πλευρά καιρικών φαινομένων, χειμώνα, οι αρχές συνέστησαν τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, ενώ προτρέπουν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία.

Δημοφιλή