ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2019 07:15 EET

ΗΠΑ: Δύο νεαροί ελέφαντες πέθαναν σε λίγες μέρες σε ζωολογικό κήπο

Ο συγκεκριμένος ιος παραμένει η βασική αιτία για τον θάνατο ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους.

indianapolis zoo
HuffPost us

Δύο νεαροί, αφρικανικοί ελέφαντες, έχασαν τη ζωή τους σε ζωολογικό κήπο της πολιτείας της Ιντιάνα, με διαφορά μίας εβδομάδας, ο ένας από τον άλλο. Η αιτία θανάτου έχει να κάνει με έναν πολύ θανατηφόρο ιό που πλήττει τους ελέφαντες και για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε θεραπεία, ούτε κάποιο εμβόλιο.

Η Καλίνα και ο Νία, οχτώ και έξι ετών αντίστοιχα, παρουσίασαν ξαφνικά σημάδια του έρπητα ιού των ελεφάντων, γνωστός και ως «elephant endotheliotropic herpesvirus» (EEHV). Ο Νια έχασε την μάχη με την ασθένεια στις 19 Μαρτίου, ενώ η Καλίνα τον ακολούθησε την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του Ζωολογικού κήπου της Ιντιανάπολις, Ρος Σούμεϊκερ, δήλωσε ότι «Ηταν πολύ απότομο και πολύ απροσδόκητο. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι χειρότερο από αυτό που περνάμε όλοι μας τώρα».

Kalina
HuffPost US

Οι δύο ελέφαντες πέθαναν μέσα σε 48 ώρες από την στιγμή που εμφάνισαν τα συμπτώματα του ιού, που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγικές διαταραχές. Αν και παραμένει άγνωστο πως προσεβλήθησαν από τον ιό, οι έρευνες των ζωολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, όλοι οι ελέφαντες, αφρικανικοί και ασιατικοί, κουβαλούν μέσα στον οργανισμό τους τον συγκεκριμένο ιό σε κατάσταση όμως αδράνειας - ύπνου.

Σύμφωνα πάντα με το «National Elephant Herpesvirus Laboratory», ο «EEHV», παραμένει η βασική αιτία για τον θάνατο ελεφάντων στους ζωολογικούς κήπους.

Οσο για τους υπόλοιπους ελέφαντες του ζωολογικού κήπου, ο Σούμεϊκερ τόνισε πως, δεν συντρέχει λόγος για κάποια ανησυχία, καθώς ο ιός προσβάλει μικρούς σε ηλικία οργανισμού. 

Πηγή: HuffPost US

 

Sponsored Post