ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2020 09:22 EEST | Updated 01/10/2020 09:34 EEST

ΗΠΑ: Αλλάζουν οι κανόνες στο ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν μετά το χάος

Σκέψεις για κουμπί σίγασης και «πρόσθετα εργαλεία για τη διατήρηση της τάξης».

ASSOCIATED PRESS

Οι διοργανωτές της προεδρικής τηλεμαχίας στις ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να αλλάξουν τους κανόνες για να βάλουν φρένο στην αδικαιολόγητη συμπεριφορά των δύο υποψηφίων, μετά το χάος που προκλήθηκε στο πρώτο μεταξύ τους ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ διέκοψε επανειλημμένα τον αντίπαλό του, με αποτέλεσμα ο Μπάιντεν να προτείνει ένα κουμπί σίγασης όμως ο Αμερικανός πρόεδρος παραπονέθηκε ότι η Επιτροπή Προεδρικών Ντιμπέιτ γέρνει προς την πλευρά των Δημοκρατικών στον απόηχο της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης στο Κλίβελαντ.

Το 90λεπτο «face-off» πυροδότησε εκτεταμένη κριτική για τον Τραμπ και, σε μικρότερο βαθμό, για τον Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε επανειλημμένα μπούλινγκ στον Μπάιντεν και αμφισβήτησε τη νοημοσύνη του, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τον Τραμπ ρατσιστή, ψεύτη και τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Με κλειστά μικρόφωνα;

Η αρμόδια επιτροπή δήλωσε ότι θα υιοθετήσει αλλαγές για να επιτρέψει μια «πιο ομαλή συζήτηση», με το επόμενο ντιμπέιτ να έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι. Υπήρξε, μάλιστα, άμεση εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα κουμπί σίγασης των μικροφώνων, ώστε να περιοριστούν οι διακοπές και παρεμβολές των ομιλητών.

Η πλευρά του Τραμπ κατηγόρησε την οργάνωση «για μετακίνηση των γκολποστ και αλλαγή των κανόνων στη μέση του παιχνιδιού». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν επίσης επικριτικός για τον συντονιστή της συζήτησης - τον κεντρικό παρουσιαστή του Fox News, Κρις Γουάλας - ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της συζήτησης προσπαθώντας να αποκαταστήσει την τάξη. Ο Τραμπ δεν δίστασε να γράψει στο twitter ότι θα ήθελε έναν άλλο συντονιστή αλλά και έναν πιο έξυπνο Δημοκρατικό υποψήφιο.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει οι διοργανωτές των μελλοντικών ντιμπέιτ να είναι σε θέση να απενεργοποιούν το μικρόφωνο του υποψηφίου που δεν μιλά.

«Ηταν μια εθνική ντροπή», δήλωσε ο Μπάιντεν για τη συζήτηση και την απόδοση του Τραμπ. «Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το τι θα συμβεί στο δεύτερο ή τρίτο ντιμπέιτ».

Η επιτροπή, πάντως, υπερασπίστηκε τον Γουάλας, ευχαριστώντας τον «για τον επαγγελματισμό και την ικανότητα που έδειξε στο ντιμπέιτ» και υποσχέθηκε «πρόσθετα εργαλεία για τη διατήρηση της τάξης».

Η χαοτική συζήτηση φάνηκε απίθανο να αλλάξει σημαντικά τη δυναμική της προεκλογικής εκστρατείας.

Εκτιμάται ότι 73,1 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την τηλεμαχία την Τρίτη το βράδυ σε 16 τηλεοπτικά δίκτυα, πολύ κάτω από τα 84 εκατομμύρια που παρακολούθησαν το αντίστοιχο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ του Τραμπ και της Δημοκρατικής αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον το 2016. Το 2012, το πρώτο ντιμπέιτ του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μιτ Ρόμνι παρακολούθησαν 67 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το μεγαλύτερο μέρος των τηλεθεατών ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 ετών (42,7%). Αντίθετα, μόλις το 12% των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την 90λεπτη εκπομπή ανήκαν στις κατηγορίες των λεγόμενων millennials και της γενιάς Ζ.

Πάντως, αν και οι μετρήσεις της Nielsen συμπεριλαμβάνουν τις συμβατικές τηλεοπτικές υπηρεσίες και ορισμένες διαδικτυακές συνδέσεις, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να παρακολουθεί κανείς τέτοιες εκπομπές μέσω διαδικτύου.

Στο μεταξύ, η εκστρατεία του Μπάιντεν συγκέντρωσε σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, ανέφερε μέλος της καμπάνιας, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα στον Δημοκρατικό υποψήφιο με πέντε εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος κατέχει ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, αν η ιστορία έχει δείξει ότι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο κλείνει η ψαλίδα.

(με πληροφορίες από Reuters)