ΗΠΑ: Χαβάη, η πιο ευτυχισμένη Πολιτεία για το 2020

Οι κατηγορίες που βαθμολογήθηκαν ήταν «συναισθηματική και σωματική ευεξία» με 50 πόντους, καθώς και «εργασιακό περιβάλλον» και «κοινότητα και περιβάλλον» από 25 η κάθε μία.
Η πόλη της Χονολουλού.
Η πόλη της Χονολουλού.

Σε μία χρονιά που ο πλανήτης μαστίζεται από την πανδημία του κορονοϊού, η Χαβάη ανακηρύχθηκε ως «Η Πιο Ευτιχισμένη Πολιτεία στην Αμερική», σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο ιστότοπος WalletHub, που ειδικεύεται σε χρηματοικονομικά θέματα.

Αναλύοντας κάθε μία από τις 50 Πολιτείες μέσα από 32 διαφορετικές παραμέτρους, τα αποτελέσματα έδωσαν την πρωτιά στην πεντηκοστή πολιτεία, με τις Γιούτα, Μινεσότα, Νιού Τζέρσεϊ, Μέριλαντ, Καλιφόρνια, Βόρεια Ντακότα, Άιοβα, Άινταχο και Κονέτικατ να ακολουθούν.

Όπως δήλωσε στο WalletHub, η Δρ. Τσιέ-Τσεν Μπάουεν από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κλίβελαντ Στέιτ: «Η ευτυχία είναι ένα αίσθημα χαράς, ικανοποίησης. Εάν σύνολο θετικών συναισθημάτων. Η ευτυχία είναι στόχος όλων των ανθρώπων. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και κυρίως αυτά τα συναισθήματα να διαρκούν όσο γίνεται περισσότερο».

Τρεις ήταν οι κατηγορίες που χώρισε το WalletHub την έρευνα σε μία κλίμακα με άριστα το 100.

Η «συναισθηματική και σωματική ευεξία» με 50 πόντους, το «εργασιακό περιβάλλον» και «κοινότητα και περιβάλλον» από 25 η κάθε μία.

Αν και η Χαβάη στη συνολική βαθμολογία κατετάγη πρώτη, εντούτοις, ήρθε δεύτερη στην «συναισθηματική και σωματική ευεξία», πίσω από την πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ και τρίτη για «κοινότητα και περιβάλλον», ακολουθώντας τη Γιούτα και το Άινταχο.

Η παραλία Γουαϊκίκι με το ηφαίστειο Ντάιμοντ Χεντ.
Η παραλία Γουαϊκίκι με το ηφαίστειο Ντάιμοντ Χεντ.

Στην συγκεκριμένη έρευνα υπήρξαν και μικρότερης σημασίας κατηγορίες, όπως για παράδειγμα την πολιτεία με τον υψηλότερο δείκτη για επαρκή ύπνο, με την Μινεσότα να έρχεται πρώτη, την πολιτεία με τον χαμηλότερο δείκτη κατάθλιψης σε ενήλικες, πρωτιά που κατέλαβε το Νιού Τζέρσεϊ, την πολιτεία με το χαμηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας που ανέδειξε πρώτη την Βόρεια Ντακότα, αυτήν με το υψηλότερο ποσοστό εθελοντών που ξεχώρισε η Γιούτα και την ασφαλέστερη πολιτεία με το Μέιν βγαίνει πρώτο.

Ενώ το WalletHub κάνει αυτή την έρευνα από το 2014, δεν παραλείπει να επισημάνει τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς, που την κάνουν να διαφέρει από τις προηγούμενες.

«Το 2020, η πανδημία του COVID-19 άλλαξε την ζωή όπως την γνωρίζουμε, με πολύ κόσμο να νοσεί, περιορίζοντας τις κοινωνικές επαφές και με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας», έγραψε ο Άνταμ ΜακΚαν, αρθρογράφος του WalletHub.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας, η οποία είχε έντονο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Αμερικάνων, το WalletHub αναζήτησε τις πολιτείες όπου οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν θετικοί παρά τις όποιες δυσκολίες».

Κουαλόα Πόιντ και Τσίναμανς Χατ στην παραλία Κέινο Μπέι, στο νησί Οάχου στην Χαβάη.
Κουαλόα Πόιντ και Τσίναμανς Χατ στην παραλία Κέινο Μπέι, στο νησί Οάχου στην Χαβάη.

Όσο για τις πολιτείες που βρέθηκαν χαμηλά στην βαθμολογία αυτές ήταν το Μισσούρι στην 40η θέση, ακολουθούμενο από το Όρεγκον, την Αλάσκα, την Αλαμπάμα, το Μισισίπι, το Τενεσί, το Κεντάκι, την Λουιζιάνα, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσο και τη Δυτική Βιρτζίνια, που βρέθηκε στην τελευταία θέση.

Πριν την εφαρμογή του lockdown στις Ηνωμένες Πολιτείες, το WalletHub, πρόλαβε να κυκλοφορήσει την έρευνα για την «Πιο Ευτιχισμένη Πόλη στην Αμερική» χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς παραμέτρους και κατηγορίες.

Οι πόλεις Φρίμοντ στην Καλιφόρνια, Πλάνο στο Τέξας, Σαν Χοζέ και Ιρβάιν στην Καλιφόρνια αλλά και Μάντισον στο Ουισκόνσιν, κατέλαβαν τις πέντε πρώτες θέσεις.

Η κορυφαία πόλη της Χαβάης ήταν το Περλ Σίτι στη 10η θέση, με την Χονολουλού στο νούμερο 56.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Χαβάη καταλαμβάνει πρωτιές σε τέτοιες έρευνες αφού για επτά συναπτά έτη ερχόταν πρώτη στην γενική κατάταξη ευεξίας του ινστιτούτου Γκάλοπ.

Πηγή: Insider