ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2019 22:22 EEST | Updated 27/09/2019 23:04 EEST

ΗΠΑ: Υπόνοιες Πελόζι για εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση Μπάιντεν

Οι ακροάσεις στην Επιτροπή Πληροφοριών μπορεί να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

ASSOCIATED PRESS

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποψιάζεται ότι η Ρωσία εμπλέκεται κατά κάποιον τρόπο στην υπόθεση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τον Ιούλιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι λάθος για οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις εκλογές μας και εδώ έχουμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να ζητά ακριβώς αυτό», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Η Πελόζι αναφερόταν στις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο Τραμπ στον Ζελένσκι ώστε η Ουκρανία να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. «Παρεμπιπτόντως, νομίζω ότι η Ρωσία έβαλε το χέρι της σ′ αυτό», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Πελόζι τόνισε επίσης ότι η διαδικασία για την παραπομπή του Τραμπ δεν πρέπει να τραβήξει σε μάκρος. Αν και δεν έδωσε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι «τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος» βοήθησαν να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Αφού επί μήνες αρνιόταν να υποκύψει στις πιέσεις της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών για τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του προέδρου Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, η Πελόζι το αποφάσισε τελικά την Τρίτη. Ο πρόεδρος «δεν μας άφησε άλλη επιλογή», είπε, για να εξηγήσει την αλλαγή στάσης της. «Αυτό που έκανε ο πρόεδρος είναι σαφές: καταπάτησε τον όρκο του, έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα των εκλογών», υποστήριξε.

«Εχοντας υπόψη ότι η Νάνσι Πελόζι ήταν εκείνη που υποκίνησε το σκάνδαλο γύρω από την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, τότε, σύμφωνα με τη δική της λογική, σε εκείνην έβαλε το χέρι της η Ρωσία», απάντησε στις καταγγελίες της Δημοκρατικής προέδρου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στο Facebook.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορεί να ξεκινήσει ακροάσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για την έρευνα που αφορά την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο μια συνέντευξη με τον πρόεδρό της.

«Θα κινηθούμε όσο ταχύτερα γίνεται», είπε ο Ανταμ Σιφ. «Αλλά θα πρέπει να δούμε ποιοι μάρτυρες θα τεθούν στη διάθεσή μας και για ποιους μάρτυρες θα χρειαστεί καταναγκασμός”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το CNN, ο Σιφ είπε ότι μπορεί να εκδοθούν κλητεύσεις και να ληφθούν καταθέσεις ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ