ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2019 10:23 EEST

ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ενημερωθεί πρώτο για την καταγγελία της συνομιλίας Τραμπ-Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δημοσίευση για την ύπαρξη της καταγγελίας έγινε από την εφημερίδα «The New York Times».

Erin Scott / Reuters

Οι δικηγόροι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που έχουν ως αντικείμενο την εθνική ασφάλεια κινητοποιήθηκαν πρώτοι από την καταγγελία του πληροφοριοδότη για την συμπεριφορά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως προς την επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η σχετική ενημέρωσή τους έγινε μία εβδομάδα πριν από την έκδοση του επίσημου παραπεμπτικού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν χθες στο CNN, αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση.

Ο νομικός σύμβουλος μιας από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ενημέρωσε την υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον χειρισμό υποθέσεων εθνικής ασφάλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στις 14 Αυγούστου, όπως προέβλεπε ο κανονισμός της ίδιας υπηρεσίας.

Η ενημέρωση αυτή, ήταν σχετική με την καταγγελία του πληροφοριοδότη.

Η πρώτη δημοσίευση για την ύπαρξη της καταγγελίας έγινε από την εφημερίδα “The New York Times.”

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ενημερώθηκαν ότι η καταγγελία είχε να κάνει με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου.

Ο Λευκός Οίκος είχε επίσης ενημερωθεί για την καταγγελία, πριν από την έκδοση του επίσημου παραπεμπτικού, σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης πήγαν στον Λευκό Οίκο για να εξετάσουν το αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας. Αμέσως μετά, ενημέρωσαν τους αξιωματούχους της Διεύθυνσης Εγκληματολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και το γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ότι στην επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία υπήρχε αναφορά στο όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε αργότερα, ότι έγινε αναφορά στο όνομά του κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος.

Οι εξελίξεις αυτές, πρέπει να έγιναν μία εβδομάδα πριν ο αρμόδιος γενικός επιθεωρητής της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών, ενημερώσει επίσημα για το ζήτημα αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασε τις εξελίξεις, σε αίτημα που του τέθηκε από το CNN.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής δικαιοσύνης είχαν προηγούμενα δηλώσει ότι ο Μπαρ είχε ενημερωθεί όταν διαβιβάστηκε το σχετικό παραπεμπτικό, στα τέλη Αυγούστου. Οι ίδιοι είχαν δηλώσει ότι η εμπλοκή του Μπαρ ήταν ελάχιστη.

Το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Τζέφρι Ρόζεν επιβλέπει τα καθημερινά θέματα διοίκησης του υπουργείου και η υπόθεση αυτή ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της δικαιοσύνης.

(Mε πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ)