ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2019 20:21 EET | Updated 13/12/2019 20:27 EET

ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.

ASSOCIATED PRESS

Ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έφερε την Παρασκευή τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πιο κοντά στην παραπομπή σε δίκη, εγκρίνοντας δύο κατηγορίες σε βάρος του προκύπτουν από τις προσπάθειές του να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία για να διερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν.

Η βαθιά διχασμένη δικαστική επιτροπή ενέκρινε με 23 ψήφους υπέρ και 17 κατά τα άρθρα παραπομπής, στο πλαίσιο των οποίων ο Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση των προσπαθειών των Δημοκρατικών της Βουλής να διερευνήσουν την υπόθεση.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για την παραπομπή του Τραμπ, όπως αναμένεται, ο Ρεπουμπλικανός θα γίνει ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται. Ωστόσο οι πιθανότητες καθαίρεσής του είναι σχεδόν μηδενικές, επειδή τον τελικό λόγο θα έχει η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Σε ακροάσεις στο Κογκρέσο οι Δημοκρατικοί έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο πως παραβίασε το Σύνταγμα, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και υπονομεύοντας την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 ζητώντας από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι να διερευνήσει τον Μπάιντεν. 

Οι Ρεπουμπλικανοί υπερασπίζονται τον Τραμπ και κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για μια φάρσα με πολιτικά κίνητρα, με σκοπό την ανατροπή της απρόσμενης νίκης του στις εκλογές του 2016. 

Εάν παραπεμφθεί, ο Τραμπ θα βρεθεί σε δίκη στη Γερουσία νωρίς μέσα στο επόμενο έτος, καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020 ανεβάζει ρυθμούς. 

Ο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι φαβορί για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών απέναντι στον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Τραμπ υποστηρίζει πως ο Μπάιντεν εμπλεκόταν σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία και ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί, μα δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία.