ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2021 09:07 EEST | Updated 01/07/2021 09:09 EEST

ΗΠΑ-Καναδάς: Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός από τον χειρότερο καύσωνα στην ιστορία τους

Ο υδράργυρος καταγράφει τρομακτικά ρεκόρ και εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τη ζέστη.

Jennifer Gauthier via Reuters

Ενα κύμα καύσωνα που έσπασε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών στον δυτικό Καναδά και στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ έχει αφήσει έναν αυξανόμενο αριθμό νεκρών πίσω του.

Η κορύφωση της ζέστης ήταν χθες, Τετάρτη, αλλά η πολιτεία του Ορεγκον κατέγραψε 63 θανάτους που συνδέονται με το καύσωνα. Η κομητεία Μαλτνόμα, η οποία περιλαμβάνει το Πόρτλαντ, ανέφερε 45 θανάτους από την Παρασκευή, με τον ιατρικοδικαστή να τους αποδίδει στην υπερθερμία.

 

Συγκριτικά, όλο το Ορεγκον είχε μόνο 12 θανάτους από υπερθερμία από το 2017 έως το 2019. Σε όλη την πολιτεία, τα νοσοκομεία είδαν αύξηση κατά εκατοντάδες των επισκέψεων τις τελευταίες ημέρες λόγω παθήσεων που σχετίζονται με τη θερμότητα, ανέφερε η Αρχή Υγείας του Ορεγκον.

Στη Βρετανική Κολομβία, τουλάχιστον 486 ξαφνικοί θάνατοι αναφέρθηκαν σε διάστημα πέντε ημερών, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από το συνηθισμένο που θα συνέβαινε στην επαρχία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

JASON REDMOND via Reuters

Ο «θόλος ζέστης», ένα καιρικό φαινόμενο που παγιδεύει τη θερμότητα και μπλοκάρει την κίνηση άλλων καιρικών συστημάτων, εξασθενεί καθώς κινείται ανατολικά, αλλά είναι ακόμα αρκετά έντονος, συνεχίζοντας να καταγράφει ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τον θόλο, αλλά η κλιματική αλλαγή φαίνεται να συμβάλλει, δεδομένης της διάρκειας και των ακραίων θερμοκρασιών του καύσωνα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό αναφέρθηκε στους νεκρούς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Οτάβα την Τετάρτη και εξέφρασε την ανησυχία του για την απειλή πυρκαγιών που ελλοχεύσει.

Max Rossi via Reuters

«Έχουμε δει όλο και περισσότερο αυτό το είδος ακραίων καιρικών γεγονότων τα τελευταία χρόνια», δήλωσε. «Έτσι ρεαλιστικά, ξέρουμε ότι αυτό το κύμα δεν θα είναι το τελευταίο».

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή οδήγησε σε «έναν επικίνδυνο συνδυασμό ακραίας θερμότητας και παρατεταμένης ξηρασίας», προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει πίσω στην προετοιμασία για τον αριθμό των επικείμενων δασικών πυρκαγιών φέτος.

Ρεκόρ που συντρίβονται

Το Λίτον, μια πόλη στην κεντρική Βρετανική Κολομβία, αυτή την εβδομάδα έσπασε το υψηλότερο ρεκόρ θερμοκρασίας του Καναδά τρεις φορές, φτάνοντας τους 49,6 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη. Το προηγούμενο ρεκόρ στον Καναδά, που είναι γνωστός για τους άγριους κρύους χειμώνες, ήταν 45 C, που είχε καταγραφεί στο Σασκάτσουαν το μακρινό 1937.

Reuters Photographer via Reuters

Στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ, οι θερμοκρασίες στην Ουάσιγκτον και το Ορεγκον αυξήθηκαν πολύ πάνω από τους 38 C το σααββατοκύριακο. Το Πόρτλαντ έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών αρκετές συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των 47 C την Κυριακή.

Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης αύξηση των νοσηλειών που σχετίζονται με τη ζέστη, η κομητεία Τσέλαν, ανατολικά του Σιάτλ, ξεπέρασε τους 48 C την Τρίτη.

Η κυβερνήτης του Ορεγκον, Κέιτ Μπράουν, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω «επικείμενης απειλής από πυρκαγιές», ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Πόρτλαντ εξέδωσε προειδοποίηση με κόκκινη σημαία για τμήματα του, λέγοντας ότι οι συνθήκες του ανέμου θα μπορούσαν να εξαπλώσουν γρήγορα φωτιές.

 

Jennifer Gauthier via Reuters

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πόρτλαντ απαγόρευσε τη χρήση πυροτεχνημάτων για το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, όταν οι Αμερικανοί θα γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αλμπέρτα και μεγάλα τμήματα της Βρετανικής Κολομβίας και του Σασκάτσουαν διατρέχουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών.

Ωστόσο, η περιοχή Τσιλκότιν, περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια του Βανκούβερ, έχει απευθύνει προειδοποίηση για πλημμύρες λόγω της «άνευ προηγουμένου» ποσότητας χιονιού που λειώνει σε «εξαιρετικούς» ρυθμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.