ΗΠΑ: Νέα έρευνα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά από θάνατο και νοσηλεία γυναικών

Μετά τα έξι περιστατικά θρομβώσεων που οδήγησαν στην προσωρινή παύση της χρήσης του.
Allen J. Schaben via Getty Images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ερευνούν το θάνατο μιας γυναίκας στο Ορεγκον και τη νοσηλεία μιας άλλης στο Τέξας μετά τη λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό.

Τα νέα περιστατικά έρχονται την ώρα που οι σύμβουλοι του CDC συνεδριάζουν για να εξετάσουν εάν είναι ασφαλές να ξαναρχίσουν οι ενέσεις με το εμβόλιο μίας δόσης.

Η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η υπηρεσία εξετάζει αναφορές για μερικές πιθανές περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο, εκτός από εκείνες που οδήγησαν στην παύση της χρήσης του.

Η γυναίκα στο Ορεγκον, ηλικίας γύρω στα 50, έλαβε το εμβόλιο πριν από την εντολή παύσης της χρήσης του, ανέφερε σε δήλωση η υγειονομική αρχή της Πολιτείας.

Ανέπτυξε «έναν σπάνιο αλλά σοβαρό θρόμβο αίματος μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό», σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά αιμοπετάλια, πρόσθεσε η Oregon Health Authority.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό δεν μπορεί να αποδοθεί κάπου συγκεκριμένα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Αντίστοιχα, μια γυναίκα στο Τέξας που έλαβε το εμβόλιο J&J νοσηλεύεται για συμπτώματα παρόμοια με αυτά έξι ατόμων που πρόσφατα υπέστησαν θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ πρότειναν μια παύση στη χρήση του εμβολίου μετά από τις έξι σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος.

Την Τρίτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της J&J και των σπάνιων προβλημάτων πήξης του αίματος σε ενήλικες που έλαβαν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόσθεσε ότι τα οφέλη της βολής υπερτερούν των κινδύνων. Διαβάστε περισσότερα

Δημοφιλή