ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2021 08:12 EET | Updated 18/01/2021 08:17 EET

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να απονείμει χάρη σε 100 άτομα, αλλά όχι στον εαυτό του

Ανάμεσά τους και ένας ελληνοαμερικανός.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι επιλέγει να μην δώσει χάρη στον εαυτό του καθώς προετοιμάζει μια εκτεταμένη λίστα με περισσότερες από 100 συγχωρέσεις και μειώσεις ποινών για απελευθέρωση την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, άνθρωποι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους για το αν θα προχωρήσει στο πρωτοφανές βήμα της έκδοσης συγχώρεσης για τον εαυτό του, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τον προειδοποίησαν να μην το πράξει επειδή κάτι τέτοιο θα τον έκανε να φαίνεται ένοχος.

Πολλοί μελετητές λένε ότι μια αυτο-χάρη θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή παραβιάζει τη βασική αρχή ότι κανείς δεν πρέπει να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.

Αλλοι υποστηρίζουν ότι η αυτο-συγχώρεση είναι συνταγματική, διότι η εξουσία της συγχώρεσης αναφέρεται ευρέως στο Σύνταγμα. Ιστορικά κείμενα καταδεικνύουν ότι οι ιδρυτές του αμερικανικού έθνους τον 18ο αιώνα συζήτησαν σχετικά με την αυτο-συγχώρεση, αλλά επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν ρητό περιορισμό σε αυτήν την εξουσία.

Ο Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανρθώπους.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στη Γερουσία και εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αποκλειστεί από το δικαίωμα επανεκλογής του στην προεδρία το 2024.

Πηγές δήλωσαν στo Reuters ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να συγχωρήσει τον εαυτό του και επίσης δεν σκοπεύει να εκδώσει προληπτικά χάρη για τα μέλη της οικογένειάς του - ένα άλλο θέμα που επίσης έχει συζητήσει με τους συμβούλους του.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη εκδώσει δύο λίστες με χάρες τον περασμένο μήνα, συναντήθηκε με συμβούλους του την Κυριακή για να οριστικοποιήσει έναν κατάλογο με περισσότερες από 100 συγχωρέσεις και απαλλαγές ποινών.

Το CNN ανέφερε ότι ο Δρ. Σάλομον Μέλγκεν, εξέχων οφθαλμίατρος, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταδίκη του για δεκάδες κατηγορίες απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη λίστα επιείκειας.

Σύμφωνα με τoυς New York Times, ανάμεσα στους 100 (και πλέον) «εκλεκτούς» του Τραμπ φαίνεται ότι βρίσκεται και ο ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, 

Οι χάρες αυτές αναμένεται να εκδοθούν την Τρίτη, που είναι και η τελευταία ημέρα του Τραμπ στην εξουσία.

(με πληροφορίες από Reuters, CNN, New York Times)