ΗΠΑ: «Σοβαρές συνέπειες» για την Τουρκία αν ενεργοποιήσει τους S-400

«Αν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων S-400».
DIMITAR DILKOFF via Getty Images

Η Ουάσινγκτον δήλωσε σε ανώτερα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης ότι είναι απαράδεκτη η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, όπως οι S-400, προειδοποιώντας για «ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες» για τη σχέση ασφαλείας των ΗΠΑ με την Τουρκία αν ενεργοποιηθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων S-400 ως ασύμβατη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Βολή πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, την Παρασκευή, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμενόταν να δοκιμάσουν τους S-400, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Το βίντεο τραβήχτηκε στη Σινώπη και δείχνει μια στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία είχε εκδώσει ανακοινώσεις περιορισμών στον εναέριο χώρο και στα ύδατα της περιοχής, λόγω δοκιμαστικών βολών. Από πλευράς του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική- διπλωματική πηγή αναφέρει πως η Τουρκία προέβη όντως για πρώτη φορά σε δοκιμές των S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις πυραύλους.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)