ΗΠΑ: Θαλάσσια ενυδρίδα επιτίθεται σε σέρφερ και τους παίρνει τις σανίδες (βίντεο)

Ενώ τα βίντεο και οι φωτογραφίες προκαλούν γέλιο, η συμπεριφορά της ενυδρίδας είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και θέτει ανθρώπους και ζώα σε κίνδυνο.
GomezDavid via Getty Images

Μια θαλάσσια ενυδρίδα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ γίνεται πρωτοσέλιδο για τις μοναδικές και κάπως ανησυχητικές αλληλεπιδράσεις της με τους σέρφερ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μαρκ Γούντγουορντ, ένας φωτογράφος γνωστός στο Twitter και το Instagram με την ονομασία Native Santa Cruz, μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο από θαλάσσιες ενυδρίδες του Νότου που «καταλαμβάνουν» σανίδες του σερφ. Οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για μια θαλάσσια ενυδρίδα, γνωστή ως 841, η οποία ενεπλάκη σε πολλά περιστατικά και μπορεί να την δει κανείς σε βίντεο να ροκανίζει αμείλικτα μια σανίδα της οποίας τον αναβάτη τρόμαξε τόσο που τον έριξε στη θάλασσα.

Οι αρχές και οι ειδικοί για την άγρια ζωή δεν έχουν ακόμη μια σαφή εξήγηση για τη συμπεριφορά της πεντάχρονης ενυδρίδας, αλλά λένε ότι εργάζονται για την εύρεση, τη σύλληψη και τη μετεγκατάστασή της.

Ενώ τα βίντεο και οι φωτογραφίες προκαλούν γέλιο με την ενυδρίδα να κατακτά το υδάτινο σπίτι της, ο Γούντγουορντ και η υπηρεσία ψαριών και άγριας ζωής των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η συμπεριφορά της είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και θέτει ανθρώπους και ζώα σε κίνδυνο.

«Αυτό μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο και αστείο, αλλά γίνεται επικίνδυνο και φοβάμαι ότι η θαλάσσια ενυδρίδα, η οποία γεννήθηκε σε αιχμαλωσία και απελευθερώθηκε όταν ήταν αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να συλληφθεί και να ζήσει σε ένα καταφύγιο διάσωσης», είπε ο Γούντγουορντ στο Twitter με μια φωτογραφία του 841 που κάθεται σε μια σανίδα του σερφ.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ψαριών και άγριας ζωής λένε ότι έχουν επίγνωση των «επιθετικών» αυτών τάσεων και συνεργάζονται με το Ενυδρείο Monterey Bay για να βρουν και να εξετάσουν το ζώο προτού βρουν ένα νέο μακροχρόνιο σπίτι. Δεν γνωρίζουν τι οδήγησε το 841 να κυνηγά ανθρώπους στο νερό, αλλά σε μια δήλωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέφεραν ότι αυτός ο τύπος επιθετικής συμπεριφοράς στις θηλυκές θαλάσσιες ενυδρίδες του νότου μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές εκρήξεις ή με το ότι τις ταϊζουν άνθρωποι.

«Αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές τραυματισμού από αυτή την εξαιρετικά ασυνήθιστη συμπεριφορά της ενυδρίδας, οι καγιάκερ, οι σέρφερ και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν πρέπει να την πλησιάζουν ή να ενθαρρύνουν τις αλληλεπιδράσεις μαζί της», αναφέρει η δήλωση της υπηρεσίας.

Προτού το εμπόριο γούνας τις οδήγησε σχεδόν στην εξαφάνιση, οι θαλάσσιες ενυδρίδες περιπλανήθηκαν κάποτε στα νερά της Βόρειας Αμερικής από την Αλάσκα έως τη Μπάχα της Καλιφόρνια. Είναι το μικρότερο θαλάσσιο θηλαστικό στη Βόρεια Αμερική με μήκος έως 4 πόδια και 70 λίβρες και διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στο παράκτιο οικοσύστημα και είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στον έλεγχο των πληθυσμών των αχινών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των δασών από φύκια. Σήμερα ένας μικρός πληθυσμός θαλάσσιων ενυδρίδων του νότου ζει στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια και το απειλούμενο ζώο αποτελεί μόλις το 13% της ιστορικής του εμβέλειας.

(Πηγή: Guardian)