ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο περιορίζει τις κυβερνητικές εξουσίες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Μια απόφαση που θα υπονομεύσει τα σχέδια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
via Associated Press

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλε την Πέμπτη (30 Ιουνίου) περιορισμούς στην εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παίρνει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε μια απόφαση που θα υπονομεύσει τα σχέδια του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση με φήφους 6 υπέρ και 3 κατά των δικαστών περιόρισε την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) να ρυθμίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίου σύμφωνα με τον νόμο-ορόσημο για την καταπολέμηση της ρύπανσης Clean Air Act. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν επεξεργάζεται μάλιστα επί του παρόντος νέους κανονισμούς.

Οι έξι συντηρητικοί δικαστές πλειοψήφισαν στην απόφαση που συνέταξε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς, με τους τρεις φιλελεύθερους να διαφωνούν.

Η EPA και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν ότι οι δικηγόροι της κυβέρνησης αναλύουν την απόφαση και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των εκπομπών σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους.

Η απόφαση θα περιορίσει την ικανότητα της EPA να εκδίδει οποιουσδήποτε κανονισμούς για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που προωθούν μια φιλόδοξη εθνική αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές. Ως εκ τούτου, η απόφαση θα περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τις εκπομπές του τομέα της ενέργειας - που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των αερίων θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, η απόφαση είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις πέρα ​​από την EPA, καθώς εγείρει νέα νομικά ζητήματα σχετικά με τυχόν μεγάλες αποφάσεις που λαμβάνονται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι συντηρητικοί νομικοί ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό τη μείωση της εξουσίας των κρατικών υπηρεσιών σε αυτό που έχει ονομαστεί «πόλεμος κατά του διοικητικού κράτους».