Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο Κοτζιάς κατά την παράδοση του Υπουργείο Εξωτερικών

Επέκταση στα 12ν.μ. της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ανακοίνωσε ο Κοτζιάς αποχωρώντας από το Υπ.Εξωτερικών
sooc

Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος αποτέλεσε την είδηση της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών. Ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο απελθείς υπουργός Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την «πρώτη επέκταση κυριαρχίας της χώρας από τότε που πήραμε την Δωδεκάνησο». Ο Ν. Κοτζιάς παρέδωσε ολοκληρωμένο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, καθώς έχει γίνει και η χαρτογράφηση.

«Η χώρα επεκτείνει από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι κάτω τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη», είπε ο Ν. Κοτζιάς παραδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι είναι έτοιμα και τα Προεδρικά Διατάγματα για την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη, και από τα Αντικύθηρα έως τον Σαρωνικό, που χρειάζονται μόνο χαρτογράφηση. Επίσης σε πρωτόλεια μορφή βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα από τον Σαρωνικό έως τον Παγασητικό.

Σημειώνεται ότι με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια όλοι όσοι θέλουν να διελεύσουν από την περιοχή θα ζητούν την άδεια της Ελλάδας, ενώ μεταξύ άλλων θα πληρώνουν και τα προβλεπόμενα ποσά.

Επίθεση για τα 12 ναυτικά μίλια από την αντιπολίτευση: «Τουρκικό επιχείρημα», «πρόχειρη και αποσπασματική κίνηση»

Με ανάρτησή του στο facebook, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει επικοινωνιακό αντίβαρο τις προαναγγελίες Τσίπρα-Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα και τονίζει ότι με την μερική επέκταση των χωρικών υδάτων εκτός Αιγαίου η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το τουρκικό επιχείρημα ότι στο Αιγαίο επικρατούν ειδικές συνθήκες και επισημαίνει ότι η Αθήνα αποδέχεται την πρακτική της Άγκυρας για διαφοροποιημένη έκταση χωρικής θάλασσας.

Η δήλωση του κ. Βενιζέλου

«Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων.

Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο».

Για πρόχειρη και αποσπασματική ανακοίνωση μίλησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη δήλωσή του:

«Σήμερα, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ′ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, αφού θα υπάρξει πλήρης και επίσημη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με γνώμονα πάντα τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Δημοφιλή