ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 14:30 EEST | Updated 20/05/2019 16:49 EEST

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ-Ιραν: Ηχηρή απάντηση της Τεχεράνης στον Τραμπ

«Ποτέ μην απειλείς έναν Ιρανό» προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

ASSOCIATED PRESS

Απάντηση στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί «τέλους του Ιράν» σε ενδεχόμενο πόλεμο με τις ΗΠΑ, έδωσε τη Δευτέρα η Τεχεράνη, οδηγώντας την κόντρα μεταξύ των δύο χωρών σε νέα κλιμάκωση.

«Η οικονομική τρομοκρατία και οι γενοκτoνικοί χλευασμοί δεν θα τελειώσουν το Ιράν» έγραψε στο twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χρησιμοπιώντας το hashtag «ποτέ μην απειλείς έναν Ιρανό» ενώ στην ανάρτησή του παρομοίασε τα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου με την επεκτατική πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Τζένγκις Χαν.

Ο Ζαρίφ συνιστά, μάλιστα, στον Τραμπ να δοκιμάσει να επιδείξει σεβασμό προς την χώρα του, καθώς κάτι τέτοιο «λειτουργεί».

Το tweet αυτό έρχεται ως απάντηση στο αντίστοιχο τιτίβισμα του Τραμπ την Κυριακή, ο οποίος έγραψε: «Αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, αυτό θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ μην απειλήσετε ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στον Περσικό Κόλπο τις τελευταίες ημέρες, μαρτυρώντας την διαρκώς αυξανόμενη ένταση που υπάρχει εσχάτως μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Οι τριβές αυτές έρχονται σαν αποτέλεσμα της απόφασης του Ιράν να αναστείλει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του διεθνούς πυρηνικού διακανονισμού του 2015 και των απειλών του να επαναλάβει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η συμφωνία είχε ως στόχο να μειώσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος, αλλά οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία πέρυσι.

Βρετανική προειδοποίηση

Η Βρετανία, από την πλευρά της, προειδοποίησε το Ιράν να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας πως, αν τα αμερικανικά συμφέροντα δεχθούν επίθεση, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ανταποδώσει.

«Θα έλεγα στους Ιρανούς: Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα από την πλευρά των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

«Δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν. Αλλά αν τα αμερικανικά συμφέροντα δεχθούν επίθεση, θα ανταποδώσουν. Και αυτό είναι κάτι που οι Ιρανοί πρέπει να σκεφθούν πολύ, πολύ προσεκτικά».

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ, RT, BBC