ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 12:12 EEST | Updated 20/05/2019 12:21 EEST

Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας διέλυσε το Κοινοβούλιο

Η πρώτη πράξη του κωμικού μετά την ορκωμοσία.

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Το είπε και το έκανε μέσα σε μια νύχτα. Ο πρώην κωμικός και δημοφιλής τηλεοπτική περσόνα της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέλεγη πρόεδρος της Ουκρανίας τέλη Απριλίου. Μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν η διάλυση της Βουλής καθώς όπως έχει κατ′ επανάληψη υποστηρίξει τα εκλεγμένα μέλη της δεν είναι παρά ένα τσούρμο ανθρώπων που ενδιαφέρονται μόνο για τον προσωπικό τους πλουτισμό.

Έτσι είπε να διαλύσει την Ανώτατη Ράντα, με τον αέρα που του δίνει η νίκη του με 73%. Και μάλιστα το έκανε λίγο μετά την επίσημη ορκωμοσία του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζελένσκι δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν οι πιστοί στον Ποροσένκο. Ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο να θελήσει να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες όπως υποσχέθηκε θα διεξαχθούν σε δύο μήνες, όπως αναφέρει το Reuters

Βέβαια λίγο πριν διαλύσει το Κοινοβούλιο, είχε ζητήσει από το Σώμα να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο κατά το παράνομου πλουτισμού και να υποστηρίξει το αίτημά του να απομακρύνει τον Υπουργό Άμυνας, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας και τον Γενικό Εισαγγελέα. Όλοι, όπως αναφέρει το Associated Press, θεωρούνται σύμμαχοι και υποστηρικτές του τέως προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος έχασε την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Ο Ζελένσκι σε μια εμπρηστική ομιλία μετά την ομιλία του στην τελετή ορκομωσίας, απευθυνόμενος στη Ράντα δήλωσε πως πρωταρχικός του στόχος είναι να επέλθει ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία όπου κυβερνητικά στρατεύματα μάχονται κατά αποσχιστών που έχουν τη στήριξη της Ρωσίας, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και κατέληξε, «Σε όλη μου τη ζωή έκανε ό,τι μπορούσα για να κάνω του Ουκρανούς να γελάσουν. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα κάνω τα πάντα για να μην κλάψουν».

Πηγή: Associated Press, Reuters